Сдружение РОДСтатии

ВРЕМЕ Е ЗА ПЪЛНА ОТМЯНА НА ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ

За по-малко от шест месеца от влизането в сила на Закона за социалните услуги, придобил гражданственост под абревиатурата ЗСУ, той доказа своята същност:

През 2020г., едно дете в Търговище загуби своя живот в резултат на социалната услуга „настаняване на дете извън семейството“ или “ ползване на резидентна грижа“. Без да се съобразят с тежкото здравословно състояние на детето, социални работници го изведоха от семейството на родния му баща без да осигурят жизнено важно лекарство и детето почина един ден след оказване на социалната услуга. Никой не се съобрази с грижата, от която се нуждаеше хронично болното дете; от специфичното дозиране на лекарствата му, което до преди това правеше бащата? Важното е да се обслужи социално клиента!

През 2020г., един баща от Варна тръгна по съдебните зали за да си върне изведените от семейството му четири деца. Започна сагата на още един нещастен родител. Примерите се трупат не с месеци, а с часове. Интересно, каква ще бъде историята от прилагане на ЗСУ след година.

И защо резултатите са такива?

ЗСУ е лобистки закон. Закон, който отваря широко вратите за корупция и злоупотреба. Философията на този нормативен акт е погрешна.

От самото начало на общественото обсъждане  „РОД“ твърдо отстоява позицията за пълна отмяна на „Закона за социалните услуги“. ЗСУ не е регулатора, който ни трябва. Лекарството е сгрешено. За пореден път виждаме резултата на посредствено, механично копиране на чужди модели и практики в нашата страна.

„РОД“ търсеше парламентарна коалиция за пълна отмяна на ЗСУ, но нито една ПП не подкрепи проекто – закона на АТАКА. В началото ВМРО, БСП и ВОЛЯ защитаваха позицията за частични промени в ЗСУ, като се надяваха да удовлетворят искания на част от родителското движение. Всъщност, дадоха индулгенция на управляващите да вкарат в действие ЗСУ без каквито и да било промени. Картината се изясни, когато парламентарното мнозинство не позволи никакви изменения в законовия текст, дори и най-скромните. Така, двугодишните протести на десетки хиляди родители по улиците и площадите на българските градове останаха измамени.

Днес ние отново казваме: ПЪЛНА ОТМЯНА НА ЗСУ. И искаме от политическите партии да поправят грешките си. Затова заложихме специални текстове в подписаните неотдавна споразумения за сътрудничество в областта на семейството и семейните отношения с ВМРО, АТАКА, ЧЕСТ и др.. Затова настояхме за включване в техните предизборни програми на твърд ангажимент за отмяна на ЗСУ. И очакваме, това което не направиха през юни 2020 да направят сега.

22.02.2021 година

УС на РОД ИНТЕРНЕШЪНЪЛ

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button