ПолитикаСтатии

Двойните стандарти на Демократична България

Често нападам Демократична България и не крия, че за мен тя олицетворява всичко идеологически лошо, с което се боря. Този път няма да нападам, а ще им дам искрен, неироничен съвет.

Демократична България е избрала да издигне за свое знаме прозрачността,антикорупцията и честността в политиката. Цялото им съществуване се върти около това и се осмисля през него. Ако искат да продължат да растат и да не разочароват хората си ги съветвам бързо да направят 3 неща:

Първо, да сменят един от съпредседателите си – Владислав Панев от Зелените. Въпросният реши да излъже в ефир точно в тази сфера, в която ДБ не могат да си го позволят. Пред Цънцарова заяви, че кампанията на Демократична България струвала около 200,000-300,000 лв. Бърза справка показва, че само в BTV са изляли над 130,000 лв. Цифрата ще се умножи многократно, ако добавим и останалите медии, за целия срок на кампанията. Дори само във Фейсбук реклама са изсипани повече пари. Нека добавим към това тотално обсипаната от билборди на ДБ държава, че и цепелин извадиха – дали няма да чукнем милион, като за начало? Кому е нужно да лъжете, когато повечето от тези данни са публични? И не разбирате ли колко кухи стават заявките ви за прозрачно управление на държавните средства, когато лъжете толкова нагло дори за кампанийните си такива?

Второ, върнете смешната надвзета субсидия от 47,000 лв. Харчите колосални суми, за да ви гледаме на билборди през два метра или слушаме в ефир ежедневно, Фейсбук е получил 25,000 лв само за 3 от страничните ви през последната седмица, а не връщате малкото полагащо се на държавата. Същата държава, която настоявате е ограбвана и ощетявана от противниците ви. Отново – не усещате ли как с това си плюете на всички претенции и заявки?

И трето: разграничете се и осъдете публично случаите на скандални назначения и гафове на служебното правителство в сферата на корупцията, срещу която уж се борите. Шеф на НАП, укрил над милион лева данъци. Вътрешен министър, придобил 19 имота само с държавна заплата. Назначена за шефка в митниците племеница на бившия шеф и още куп подобни неща, за които тъкмо вие щяхте да скачате най-силно и шумно, ако се бяха случили при предишното правителство. Ако демонстрирате пълен толеранс към корупцията, злоупотребите и непотизма сега, дали няма да го правите и при ваше правителство? Това е привкусът, който мълчанието ви оставя, и удрят тъкмо в сърцето на тезата ви, че сте различни, прозрачни и искрени в борбата си с корупцията.

Една партия може да си позволи да се компрометира по много параграфи и теми без това да ѝ навреди особено. Това, в което не може да си позволи да го прави е каузата/темата/идеята, която е нейно амплоа и осмисля съществуването ѝ. При социалистите традиционно това са социалните каузи, при зелените природозащитата, при синдикалистите правата на работниците и така нататък. Вие сте си избрали прозрачността, корупцията и честността. Само за месец се издънихте и по трите неща с трите начертани горе точки. Не се унасяйте комфортно на гребена на вълната, защото българинът не е глупав и сляп. Няма да се усетите кога натрупаното с ПР акции като Росенец доверие се е изпарило заради поведение като горното.

Източник
Кристиян Шкварек
Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button