В медиитеСтатии

Вярата, че хората не могат да променят биологичния си пол, трябва да се „толерира в плуралистично общество“, е заключението на съдия във Великобритания

Мнението на жена, загубила работата си, след като заяви, че хората не могат да променят биологичния си пол, трябва да се „толерира в плуралистично общество“, постанови съдия от Висшия съд в Англия.

Трудовият договор на Мая Форстатър не бил подновен през март 2019 г., след като тя публикувала туитове, в които се противопоставя на правителствените предложения за реформа на Закона за признаване на пола, чрез които да се направи законно идентифицирането с противоположния пол.

В четвъртък (10.06.2021г.) г-жа Форстатър, която е заемала длъжността данъчен експерт в Центъра за глобално развитие (CGD), до март 2019г., спечели обжалването си пред съда. За съжаление медиите на острова определиха това като „стъпка назад в приобщаването и равенството за всички“ .

Обезпокоителното в случая е, че въпреки решението си съдия Чоудъри заяви, че първоначалният трибунал е „допуснал грешка при прилагане на закона“, и заплаши: „Това решение не означава, че хората с критични убеждения (или консервативни убеждения), свързани с пола, могат да „се обръщат към ЛГБТ с пола, който те смятат (това е биологичния пол на даденото лице) безнаказано.“

В заключението в полза на г-жа Форстатър, съдията от Върховния съд каза, че нейните възгледи „може да са дълбоко обидни и дори обезпокоителни“, но в крайна сметка призна, че „трябва да се толерират в плуралистично общество“.

Първоначално г-жа Форстатър завежда дело пред съда по заетостта с мотива, че уволнението й представлява дискриминация срещу нейните убеждения.

Но съдията по заетостта Джеймс Тейлър отхвърлил твърдението й, с довода, че нейните възгледи са „абсолютистки по отношение на пола“.

По време на апелативния трибунал по заетостта през април г-жа Форстатър повторила вижданията си, че биологичният пол е „реален, важен и неизменим“.

Коментирайки решението, изпълнителният вицепрезидент на CGD Аманда Гласман каза: „Решението е разочароващо и изненадващо, защото вярваме, че съдията от Върховния съд разбира, че този тип обидна реч причинява вреда на транс хората и следователно не може да бъде защитен от Закона за равенството.“

Очевидно според Гласман изразяването на мнение различно от това, което се налага в общественото пространство е „обидна реч“.

„Днешното решение е стъпка назад за приобщаване и равенство за всички.
В момента с нашите адвокати обмисляме различните начини за обжалване на решението.“ Коментира още Аманда Гласман.

Реагирайки на решението, баронеса Кишвер Фолкнър, председател на Комисията по равнопоставеността и правата на човека, заяви: „Някои може да възприемат убежденията на другите като съмнителни или противоречиви, но хората трябва да бъдат свободни да поддържат своите убеждения.Ето защо този случай е толкова важен.“

Тук трябва да стане ясно, че хората са свободни да поддържат своите убеждения и не трябва да бъдат дискриминирани заради тях, дори ако другите намират техните убеждения за обидни.
Има разлика между това как вярваш в нещо и как изразяваш своите убеждения.“

„Всички ние сме отговорни за това, което казваме и правим.“
Коментира още баронеса Кишвер Фолкнър.

Източник
htv.bg
Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button