Статии

Кой и как дефинира ценностите на ЕС?

Американски политолог призова Унгария да напусне ЕС, за да запази своите християнски ценности. Забраната за гей пропаганда в училищата е ябълката на раздора

Ветеранът от американската политика, консервативният анализатор Патрик Джоузеф Бюканън, който по различни времена е бил помощник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън, публикува своя статия в своя блог „ЕС vs Орбан: Ще подкрепи той правата на гейовете или ще ходи!“

Именно тази фраза прозвуча на неотдавнашната среща на лидерите на страните от ЕС в Брюксел, която премиера на Холандия Марк Рюте отправи към президента на Унгария Виктор Орбан. Ройтерс заяви, че тази среща бележи „най-ожесточения сблъсък на лидерите на блока от години“. Какво беше причината за този „сблъсък“?

Унгария прие свой закон, забраняващ използването в училищата на материали, пропагандиращи хомосексуалността, обяснява Патрик Бюканън. Той забрави да добави, че подобна норма е приета и в Русия. Политологът цитира съобщение на агенция Associated Press, че новият унгарски закон забранява гей пропагандата на групите ученици под 18 години, и това се отнася за образователни сексуални програми, филми и реклами.

Обръщайки се към Виктор Орбан, Марк Рюте заяви, че законът противоречи на „нашите ценности, зад които ние стоим“. „Аз Ви казвам: прекратете това. Вие трябва да отмените този закон и ако заявите, че това не Ви харесва и че европейските ценности не са Вашите ценности, тогава трябва да се замислите дали да останете в ЕС“, цитира Бюканън холандския премиер.

„Орбан твърди, за себе си че е борец за свободата и е защитник на традиционните католически ценности, че защитава демокрацията, но не и либерализма. Но в същото време изглежда, че всички са срещу Орбан“, пише американският политолог.

Ръководителят на Съвета на Европа Шарл Мишел напомни на унгарския президент, че „ценности като свобода, толерантност и човешко достойнство са сърцето на ЕС“.

Няколко членове на ЕС сложиха своите подписи под писмото, което гласи: „Уважението и толерантността са в основата на европейския проект. Ние се стремим се да гарантираме, че бъдещите поколения европейци ще растат в атмосфера на равенство и уважение“.

На срещата в Брюксел присъства и генералният секретар на ООН Антонио Гутиериш, който заяви: „Всяка форма на дискриминация срещу ЛГБТ хората е абсолютно неприемлива“.

Този спор повдигна много въпроси, казва американският консерватор.

Той припомня, че сегашният ЕС е създаден през 1960-те години век като френско-германски съюз на добиващите въглища и производителите на стомана, и стана зона за свободна търговия на 6 европейски държави.

Този алианс „еволюира и се разшири, за да се превърне в транснационален режим, който се стреми да разпространи своите „ценности“ върху останалите членове на алианса“.

А думата „ценности“ не случайно е поставена в кавички. „Какви са ценностите на ЕС? Кой ги декларира, и кой ги дефинира?“, пита Патрик Бюканън.

„Християнското учение има своето родословие, вкоренено от хилядолетия“, напомня американски политолог. А на каква морална основа се базира съвременната доктрина? „Къде е източникът на този съвременен морал, който поставя знак на равенство между еднополовите съюзи и традиционния брак и обявява за мракобесни и недостойни за съюзническите отношения правителствата, които не са съгласни с тях?“ – задава въпроса Бюканън.

Той е убеден, че позицията на сегашния ЕС, който твърди, че хомосексуалността е естествена, нормална, и е приравнена по закон с другите форми на сексуалност, но тя „пряко противоречи на християнската вяра и ценности, които самата Европа споделяше по времето на формирането на ЕС“.

„Промениха ли се тези ценности? Или хората просто възприеха новите вярвания, новите религиозни догми, новите идеи и новите „ценности“, които противоречат на старите, проповядвани и споделяни през вековете?“, пита Патрик Бюканън. Той обръща внимание на това, че толерантността, декларирана от ръководителя на Съвета на Европа Шарл Мишел по някаква причина не се отнася за християнските ценности, застъпвани от унгарския президент Виктор Орбан. Защо? Та християнството вече противоречи ли на ценностите на ЕС?

„Едва през този век в САЩ хомосексуалността се превърнала в конституционно право“, отбелязва американският политолог. Той припомня, че съдията на Върховния съд на САЩ Антонин Скалия (1936-2016) открито се противопостави на това решение. „И ако Унгария споделя идеите и убежденията на Скалия, както и десетки милиони американци, защо американците не подкрепят Унгария в правото й да не е съгласна?“ – пише американският консервативен анализатор. Той не разбира защо онези, които не смятат хомосексуалността за морална, трябва да бъдат „изключени от кръга на порядъчните хора“.

Този ред на нещата ни води до разбирането за това какво представлява социалният феномен, наречен със сравнително новият термин cancel culture, казва Патрик Джоузеф Бюканън. Cancel culture буквално се превежда като „култура на отмяната“, и тя е механизма за привличане към отговорност за етични нарушения на известния  и облечения във власт човек или на група подобни хора чрез отказ от тяхната подкрепа или публично порицание в социалните мрежи. При това рамката на „етичното“ се определя от убедени, непримирими и често агресивни носители на постмодерни концепции. Бюканън вярва, че крайната победа на cancel culture в публичния дискурс ще има далечни последици. Например това: „Бъдещите европейци ще бъдат научени, че християнският възглед за хомосексуалността е изостанал, мракобесен и ненавистен, а отказа от него е основната стъпка по пътя на човешкия прогрес“.

„Ако унгарският народ и държава вярват, че ценностите на ЕС влизат в конфликт с техните католически и национални ценности, Унгария трябва да обяви своята независимост от ЕС, който не е нищо повече от един търговски блок“, заключава Патрик Бюканън.

Източник
trud.bg
Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button