Статии

РОД ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ИСКА ОТМЯНА НА ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ НА 04.04.2021 ГОДИНА

На 25.02.2021г. ВМРО внесоха в Народното събрание законопроект за отмяна на ЗСУ (154-01-17). Макар и закъснял с година, този законодателен акт е в изпълнение на споразумението между партията и сдружение „РОД Интернешънъл“, чийто гарант е съпредседателя на сдружението Давид Александров, гражданска квота от листата на ВМРО за следващите парламентарни избори. Ако ВМРО влезе в следващия парламент, той ще има възможност да продължи тази законодателна инициатива. Би било политически уязвимо и трудно защитимо, ако откажеш да продължиш собствената си законодателна идея от предходния парламент.

Днес БСП, Атака, НФСБ, ДПС, ВОЛЯ, както и вносителите на законопроекта- ВМРО имат шанс, в една предизборна обстановка, да заявят насоката, в която ще работят за социалната държава в следващия парламент. За бизнеса в социалната сфера или за истинска социална подкрепа (без бизнес, без извеждане на деца от семейството, без злоупотреби от социални работници с правата им по ЗСУ и ЗЗДет). От това ще зависи и отношението към тях на членовете на РОД Интернешънъл и останалите родителски организации.

ЗСУ е лобистки закон. Закон, който отваря широко вратите за корупция и злоупотреба с право. Философията на този нормативен акт е погрешна.

От самото начало на общественото обсъждане  „РОД“ твърдо отстоява позицията за пълна отмяна на „Закона за социалните услуги“. ЗСУ не е регулатора, който ни трябва в условията на безпрецедентна икономическа и социална криза. Лекарството е сгрешено. 

В последните дни на този парламент РОД ИНТЕРНЕШЪНЪЛ настоява политическите партии да поправят грешките си. Очакваме да проявят държавническа отговорност и законодателно умение и да премахнат този позорен опит за механично копиране на чужди модели и практики в нашата страна – Закона за социалните услуги.

Днес отново казваме: ПЪЛНА ОТМЯНА НА ЗСУ.

28.02.2021 година

УС на РОД ИНТЕРНЕШЪНЪЛ

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button