Статии

Орбан отговаря на ЕС с референдум: Унгарците да решат за сексуалната пропаганда спрямо деца

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви в сряда, че ще се проведе референдум по въпросите за защитата на децата и борба с натиска от Европейския съюз за промяна на неотдавнашните изменения в законите за образование и закрила на детето, в които вижда анти-ЛГБТ и дискриминация, съобщава „Ройтерс“. 

„През последните седмици Брюксел явно атакува Унгария заради нейния закон за закрила на детето. Унгарските закони не позволяват сексуална пропаганда в детски градини, училища, по телевизията и в реклами“, обясни Орбан.

Заложено е бъдещето на нашите деца, така че не можем да отстъпим по този въпрос“. Той не съобщи кога ще се проведе планираният референдум, но каза, че ще включва пет въпроса.

Ще се включи въпрос, дали унгарците подкрепят провеждането на семинари за сексуална ориентация в училищата без тяхно съгласие или смятат, че процедурите за смяна на пола трябва да се насърчават сред децата.

Орбан коментира, че въпросите ще включват и дали съдържанието, което би могло да повлияе на сексуалната ориентация на децата, трябва да се показва без никакви ограничения или дали процедурите за смяна на пола трябва да се предоставят и на деца.

Европейската комисия не коментира плана на Орбан за провеждане на референдум.

Правозащитни групи се обединиха срещу законодателството, което председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен определи за позор.

Това бележи последния от поредица сблъсъци между Брюксел и някои от новите източноевропейски членове на ЕС по редица основни въпроси, включително върховенството на закона, миграцията и свободата на пресата.

Орбан заяви, че властите на ЕС се опитват да наложат волята си на Унгариякак да отглежда децата си.

Анти-ЛГБТ кампанията, която правителството му засили през последната година, изглежда ще е на видно място в политическата му платформа преди потенциално тежки национални избори догодина.

През последните две седмици в страната са издигнати огромни сини билбордове с лозунги като: „Дразни ли ви Брюксел?“ и „Страхувате ли се, че децата ви ще се сблъскат със сексуална пропаганда?“

Източник
news.bg
Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button