Статии

Наказват Унгария със 7.2 млрд. евро заради ЛГБТ закона?

Брюксел започва наказателни процедури срещу Унгария още в четвъртък заради новия закон на Будапеща, с който се забранява разпространяването на информация и изображения за хомосексуалността и промяната на пола в училищното образование и телевизионните програми за непълнолетни. Европейската комисия е уведомила унгарското правителство за основните права на ЕС, които законът нарушава, но в Будапеща се противопоставят на тези обвинения, като подчертават, че целта на законодателството е строго да защити децата и да гарантира изключително право на родителите да ги обучават, пише електронното издание Hungary Today.

Европейският съюз предприема действия след поредица от разногласия между управляващата унгарска партия „Фидес“ и няколко члена на блока по аспектите на унгарското законодателство, засягащи ЛГБТ+ общността. И докато някои членове на Европейския парламент поискаха спирането на средствата от ЕС на Унгария, Европейската комисия реши да започне наказателни процедури още в четвъртък.

ЕП осъжда Унгария, Европейската комисия подчертава нарушенията

Миналата седмица Европейският парламент гласува в подкрепа на резолюция, осъждаща новия закон на Унгария и разкритикува „отстъплението от демокрацията и върховенството на закона в Унгария“.

В публикация във „Фейсбук“ на 8 юли премиерът Виктор Орбан обвини Европейския парламент и Европейската комисия, че искат да „изпратят ЛГБТИ активисти в унгарските училища“, което според него унгарското правителство няма да позволи да се случи.

Сега Европейската комисия отново се обърна към закона в своя доклад от сряда, като се съгласи само, че е основно право и отговорност на родителите е да отглеждат децата си, но подчертавайки множество аспекти на законодателството, което според нея нарушава законодателството на ЕС и основните ценности.

Тези ценности включват равно третиране, зачитане на човешкото достойнство, недискриминация и защита от заклеймяване въз основа на религия, политическа или полова принадлежност и сексуална ориентация.

Комисарите Дидие Рейндерс и Тиери Бретон вече изпратиха писмо до унгарския министър на правосъдието Джудит Варга, в което подчертават многобройните нарушения на новия закон на Унгария, преди той да влезе в сила. Писмото включва не само нарушения на правата на човека, но и нарушения в съдържанието, като например нарушения на правото на свобода на изразяване и правото да се прави бизнес.

В доклада на Комисията от сряда се отговаря на обвиненията на Орбан с това, че никъде никой не е споменавал , че иска да изпрати ЛГБТ активисти в училищата.

Очакват се две нови процедури за нарушение срещу Унгария

Според Politico Брюксел ще започне две процедури за нарушение срещу Унгария, като предостави официално уведомление и ще даде на правителството два месеца за отговор.

Първата процедура ще е за това, че законът нарушава правото на свобода на изразяване и информация „както и Директивата за аудиовизуалните медийни услуги и Директивата за електронната търговия“. В нея ще се подчертава, че законът нарушава свободата на предоставяне на услуги и свободното движение на стоки.

Второто дело е заради реакцията на правителството към книгоиздателя Labrisz, който бе накаран да постави предупреждение върху детска книга, което уточнява, че се показва „поведение, отклоняващо се от традиционните полови роли“. Това, твърди Комисията, нарушава Директивата за нелоялните търговски практики.

ЕК отложи приемането на плана за възстановяване на Унгария

Обикновено на Комисията й отнема много повече време за започване на процедури за нарушение, така че бързият й отговор на унгарския закон показва мащаба на проблема, отбелязва изданието. Законът оказа сериозно въздействие върху Съюза и това е отразено в действията както на Комисията, така и на Европейския парламент.

Към напрежението добавя и фактът, че Комисията все още не е приела плана за възстановяване и устойчивост на Унгария, на стойност 7,2 милиарда евро. Въпреки че Комисията вече одобри 16 планове, тя удължи двумесечния си срок за приемане на този на Унгария.

Поради новия закон на Унгария, много членове на ЕП искат от Комисията да активира механизма за обвързване, който свързва европейските фондове със спазването на принципа на правовата държава, нещо, с което Унгария няма добри резултати в Съюза.

Не е ясно дали в крайна сметка средствата на ЕС ще бъдат удържани, но независимо от това не може да се отрече, че новият закон е повлиял на отношенията между Унгария и много от съюзниците в ЕС, заключава Hungary Today.

Източник
http://focus-news.net/
Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button