Статии

Милиардерите, отглеждащи безмилостно чудовище

Активистите представят ЛГБТ движението като беззащитна, но горда група, страдаща от потисничество и дискриминация. Но толкова ли е просто? Оказва се, че зад тях стоят богати и влиятелни спонсори – бизнесмени и политици милиардери. Те генерират огромна сила и  влияние в ЛГБТ, за да променят законите, образователните институции и обществото като цяло. 01.26.2020, Дженифър Билек

Съвсем доскоро движението за правата на гей беше малка група хора, които се бореха за правото да живеят според склонностите си в рамките на по-голяма хетеросексуална култура. Гейовете и лесбийките бяха аутсайдери, много малко и разпръснато малцинство, понякога изправени пред дискриминация и насилие. Тяхната история беше пълна с трагедии, а страданията им бяха олицетворени от Рок Хъдсън и СПИН, планината Brokeback и Матю Шепард.

Днешното движение обаче няма нищо общо с тази група преследвани изгонени. Програмата за защита правата на ЛГБТ – обърнете внимание на добавянето на буквата „Т“ към абревиатурата – се превърна в мощна, агресивна сила в американското общество. Привържениците му доминират в медиите, академичната общност, професиите и най-важното – в Големия бизнес и Голямата филантропия.

Помислете върху следния пример:

Джон Стрийкър е внук на Хомър Стрийкър, ортопедичният хирург, основал корпорацията Stryker (Stryker Corporation). Базирана в Каламазу, Мичиган, Stryker Corporation е продала 13,6 милиарда долара за хирургически консумативи и софтуер през 2018 година. Наследникът на състоянието, Джон, е хомосексуалист. През 2000 г., опирайки се на собствения си опит от обществено признаване на хомосексуалността, той основава Фондация Аркус, нестопанска организация, подпомагаща ЛГБТ общността. Arkus дарява над 58,4 милиона долара за програми и организации, работещи само с ЛГБТ общността между 2007 г. и 2010 г., като по този начин се превръща в един от основните фондове в света, финансиращи ЛГБТ. През този тригодишен период Stryker  даде повече от 30 милиона долара на самия Аркус чрез своите акции в Stryker Medical Corporation.

Stryker основа Аркус, точно когато епидемията от СПИН е поставена под контрол в Съединените щати. Преди да създаде Фондация Аркус, той е президент на Depot Landmark LLC, компания за развитие, специализирана във възстановяването на исторически сгради. Това му помага по-късно, когато обновява сградата за Аркус в Каламазу. Той също е член на учредителния съвет на Greenleaf Trust, частна фирма за управление на богатството, базирана също в Каламазу.

Сестрата на Джон, Ронда Стрийкър, е омъжена за Уилям Джонстън, председател на Greenleaf Trust. Самата тя е заместник-председател на Spelman College, на който Аркус наскоро дари безвъзмездна помощ в размер на 2 милиона долара в чест на лесбийката феминистка Одри Лорд. Парите са за изследователска програма на хомосексуалността. Ронда и Джонсън даряват общо 30 милиона долара на Spelman College, най-голямото дарение от жив филантроп в неговата 137-годишна история. Ронда е също попечител на колежа Каламазу (на който Аркус дари безвъзмездна помощ за управление на социалната справедливост в размер на 23 милиона долара през 2012 г.) и член на съвета на стипендиантите на Харвардското медицинско училище.

Другата сестра на Джон, Пат Стрийкър, работи в тясно сътрудничество с хомосексуалния Тим Джил. Джил работи за една от най-големите LGBT организации с нестопанска цел в Съединените щати и работи в тясно сътрудничество със семейство Stryker от създаването от Джон на Фондация Аркус. През 1999 г. Тим Джил продава активите на Quark, неговата компания за компютърен софтуер и отива да работи за Фондация Джил (Gill Foundation) в Колорадо. Работейки в тясно сътрудничество с Пат Стрийкър и двама други филантропи, известни колективно като „четиримата конници“ заради безмилостните си политически стратегии, те замислят да превърнат червения щат Колорадо (цветът на Републиканската партия) в син (цветът на Демократическата партия). След това даряват половин милиард долара на малки групи защитаващи ЛГБТ аджендата. В началото на речта си за Джон Стрийкър по време на наградите GLSEN Respect Джил отбелязва, че от момента, в който са се срещнали с Джон, двамата „са говорили, правили планове, ходили на туризъм и карали ски“, и едновременно с това са „наказвали нечестивите и насърчавали праведните“.

До 2015 г. Stryker вече е изградил политическата инфраструктура за разпространение на идеологията на половата идентичност и трансджендърството по целия свят, дарявайки милиони на малки и големи организации. Това включва стотици хиляди долари финансиране от ILGA, 54-национална организация за равенство на ЛГБТ в Европа и Централна Азия и „Трансжендър Европа” (Transgender Europe), от името на транссексуалната общност в Европа и Азия при участие на 43 държави. Transgender Europe финансира и по-малки организации като TENI – Мрежа за равенство на трансджендърите в Ирландия (TENI — Transgender Equality Network Ireland).

През 2008 г. Аркус основава Оперативен фонд „Аркус” – филиал на фонда, организиращ конференции, образователни програми за управление и научни публикации. На една среща през 2008 г. в Беладжио, Италия, 29 лидери от цял свят обещаха да разширят своите глобални филантропски усилия за защита правата на ЛГБТ хората. На тази среща, заедно със Стрийкър и Изе Бош, основател на фондация „Драйлинден“ в Германия, беше Michael O’Flaherty, един от говорителите на принципите на Джокякарта относно прилагането на международното право на правата на човека по отношение на сексуалната ориентация и джендър идентичност (принципи, изложени в Индонезия през 2006 г.). Чрез принципите на Yogyakarta се създава основание да се внедри и свърже идеологията на половата идентичност с нашите правни структури. O’Flaherty е избран за член на Комисията на ООН по правата на човека през 2004 г.

След срещата в Белладжио Аркус създаде МАР, Проекта за развитие на ЛГБТ движението, за да разработи усъвършенствана система за защита и финансиране развитието на проблемите на половата идентичност / транссексуалността в културата.

В същото време основната група LGBTI беше сформирана като неформална междурегионална група от държави-членки на ООН, представляваща правните проблеми на членовете на основната група на ООН, сред които Arkus финансира Outright Action International и Комисията за правата на човека. Членовете на ключовата група включват страни като Албания, Австралия, Бразилия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Хърватия, Салвадор, Франция, Германия, Израел, Италия, Япония, Черна гора, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия, Испания , Обединеното кралство, Съединените американски щати, Уругвай и Европейския съюз, така също и Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека.

Тези инициативи подкрепят темата за половата идентичност и трансджендърството чрез обучение на лидери за политически активизъм, лидерство, законодателство за трансджендъри, религиозна свобода, образование и граждански права. Списъкът на подкрепяните от Аркус организации е плашещ: Институт Победа, Център за американски прогрес,  Американски съюз за защита на гражданските свободи (ACLU), Правен център за транссексуални, Проект за правна подкрепа на транссексуалните, OutRight Action International, Human Rights Watch, GATE, Парламентаристи за глобално действие (PGA), Съветът за глобално равенство, ООН, Amnesty International и GLSEN. Съветът за сексуална информация и образование на САЩ – SIECUS съвместно с Адвокати за младежта, Answer, GLSEN, Human Rights Campaign (HRC) и  Американската Федерацията за планирано родителство (PPFA) започнаха кампания, използвайки правна рамка за формиране на подходи за промяна на културните описания на сексуалността и репродуктивното здраве. Други 61 организации са подписали писмо в подкрепа на преразглеждането на съществуващите учебни програми.

miliarderite otglejdasti bezmilostno chudoviste
Снимка на Министерството на вътрешните работи на САЩ чрез Creative Commons

През 2013 г. Адриан Коман, дългогодишен член на Фондация „Отворено общество на Джордж Сорос“ (двигател и популяризатор на транссексуалната идеология и предприела инициативи за нормализиране на отношението към транссексуалните деца), беше определен за директор на Международната програма за правата на човека във „Фондация Аркус“, за да разпространява идеологията на половата идентичност в целия свят. Преди това Коман е бил програмен директор на Международната комисия за правата на човека по гей и лесбийки. А през 2015 г. Аркус работи в тясно сътрудничество и финансира транссексуалните програми на фондация NoVo. NoVo е основана от Питър Бъфет, син на милиардера Уорън Бъфет.

Тези програми и инициативи насърчават идеологията на половата идентичност, подпомагайки различни религиозни организации, спортни и културни сдружения, обучение на полицейски управления и образователни програми в начални училища, средни училища (GLSEN, чийто основател се присъединява към Аркус през 2012 г. като председател на съвета на директорите, повлия на много училищни програми К-12), както и на университети и здравни заведения, включително Американската психологическа фондация (APF). Финансирането от Фондация Аркус помага на APF (водещата психологическа организация в Съединените щати) да разработи насоки за създаване на „транс-позитивни“ психологически практики. Психолозите са „насърчавани“ от тези пари да променят разбирането си за пол, разширявайки обхвата на биологичната реалност, така че да включват абстрактни, медицински идентичности.

В същото време Аркус задвижва идеологията на половата идентичност и транссексуалността на пазара, като насърчава бизнеса да инвестира в каузи на ЛГБТ. Имайте предвид, че Stryker е наследник на медицинска корпорация за 13,6 милиарда долара. Просто погледнете LGBTQ корпорациите през тазгодишния месец на прайда, за да се установи, че Arkus постига напредък в тази област.

Както показва примерът на фондация „Аркус“, движението за граждански права на ЛГБТ от миналото се е превърнало в безмилостно чудовище, тясно свързано с медицинската индустрия и глобалните корпорации. Фармацевтичното лоби е най-големият лобистки орган в Конгреса. Докато ЛГБТ движението се представя от активистите като слаба, безпомощна група, страдаща от потисничество и дискриминация, то всъщност притежава огромна сила и влияние – сила, която все повече се използва за промяна на нашите закони, образователни институции и общество.

Дженифър Билек пише от Ню Йорк.

Източник: https://www.firstthings.com/web-exclusives/2020/01/the-billionaires-behind-the-lgbt-movement

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button