В медиитеПолитикаСтатии

Унгария нахока Брюксел заради задействането на наказателна процедура за ЛГБТ закона

Унгария разкритикува остро Европейската комисия за започването на наказателна процедура срещу Будапеща заради закона „против педофилията“, разглеждан като дискриминационен срещу ЛГБТ общността, информира „Франс прес“.

„Ако Европейският съюз иска да се намесва във въпроси и закони, обхванати от конституциите на други страни, това може да разруши целия ЕС“, настоя началникът на канцеларията на унгарския министър-председател Виктор Орбан Гергели Гюляс.

Според наказателната процедура на ЕК срещу Унгария заради т. нар. Закон „против педофилията“ законопроектът нарушава правилата на ЕС относно правата на свобода на изразяване, както и свободната търговия и предоставянето на услуги.

Ала Гюляс каза на пресконференция, че законът се отнасял до национална юрисдикция, в която ЕС „очевидно няма думата“ и че мотивите му за съдебните действия били „повече политически, отколкото правни“.

„Не виждаме никакви нарушения на свободата на търговията например, това са абсурдни неща… абсолютно съмнителни аргументи“, изтъкна Гюляс пред репортери.

„Политически мотиви вероятно се крият зад атаките от Брюксел“, добави той.

Унгарският закон, който включва забрана на „изобразяването или популяризирането“ на хомосексуалността и смяна на пола на лица под 18 години, влезе в сила миналата седмица въпреки многото предупреждения от Брюксел и критиките от страна на ръководители на ЕС.

Законодателството беше фактурирано от Будапеща като начин за защита на децата, но противниците твърдят, че то свързва педофилията с хомосексуалността и заклеймява LGBTQ общността.

Ръководителят на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен нарече законопроекта „позор“ и заяви, че изпълнителната власт на ЕС ще използва „всички налични правомощия“, за да принуди Унгария да отмени или измени закона.

Процедурата за нарушение включва няколко стъпки и може да се проточи с години, за да се стигне в крайна сметка до Съда на ЕС, който може да наложи финансови санкции.

Сега Унгария има два месеца да отговори на аргументите, изложени от комисията, преди процедурата да влезе в следващия етап.

Гуляс също така обвини Брюксел, че е възпрепятствал одобрението на плана за възстановяване на Covid в Унгария заради противопоставянето му на закона срещу ЛГБТ.

Той каза още, че макар Унгария да иска да подкрепи огромния климатичен план на ЕС „Годен за 55“, представен в сряда, тя планира да наложи вето върху предложението, тъй като е „неприемливо в тази форма“.

Пакетът от климатични мерки би „прехвърлил разходите за намаляване на емисиите към собствениците на домове и автомобили“, каза Гуляс.

Чрез
glasove.com
Източник
news.bg
Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button