Статии

Папа Бенедикт XVI: Искат да ме накарат да замълча

Бившият папа Бенедикт XVI обвинява противниците си, че искат да му затворят устата, тъй като свързва гей браковете с антихриста и атакува хуманистичните идеологии. Това става ясно от новата му биография, публикувана в Германия.

93-годишният папа, чието светско име е Йозеф Ратцингер, твърди в ‘Бенедикт XVI – живот’, че е станал жертва на ‘злокачествено изкривяване на действителността’ в реакции на намесите му в богословски дебати.

‘Спектакълът от реакции, идващи от немското богословие, е толкова заблуден и злонамерен, че бих предпочел да не говоря за него’ , казва той.

Бившият папа, който драматично подаде оставка през 2013 г., е особено критикуван за текст от 2018 г., който е възприет като критичен към еврейската вяра.

‘Бих предпочел да не анализирам действителните причини, поради които хората искат да заглушат гласа ми’ , посочва Йозеф Ратцингер.

Немският клон на католическата църква от години се ръководи от духовници, по-склонни към реформи, отколкото към строгият традиционализъм, свързван с бившия папа.

Бенедикт XVI, който заемаше висшия пост от 2005 до 2013 г., често е критикуван за отношението си към исляма или към социалните въпроси и е обвиняван в опити за подкопаване на стремеж за модернизация на църквата от неговия наследник папа Франциск.

Ратцингер се опитва да контрира подобни твърдения в биографията, казвайки, че ‘личното му приятелство с папа Франциск не само е издържало, но и се е разраснало’ .

През февруари Бенедикт беше въвлечен в интрига във Ватикана, като неговият частен секретар беше отстранен от обкръжението на папа Франциск.

Някои наблюдатели обвиниха бившия глава на Католическата църква в задкулисна намеса, когато се появи книга, защитаваща свещеническото безбрачие, носеща името му наред с това на крайно консервативния гвинейски кардинал Робърт Сара.

След 48 часа Бенедикт поиска името му да бъде премахнато от корицата на книгата, въведението и съвместно подписаното заключение.

Но той не се е отказал да се намеси в социалните дебати, атакувайки гей браковете в новата си биография.

‘Преди век всеки би помислил за абсурдно да говори за хомосексуален брак. Днес тези, които се противопоставят на него, са отлъчени от обществото’ , смята Йозеф Ратцингер.

‘Същото е с абортите и създаването на човешки живот в лабораторията’ , казва той и добавя, че естествено е хората да се ‘страхуват от духовната сила на антихриста’ , която се стреми да измести Исус Христос.

‘Реалната заплаха за Църквата… е в глобалната диктатура на предполагаемо хуманистичните идеологии’ ,

предупреждава Йозеф Ратцингер.

Източник
news.bg
Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button