Статии

Човечество, излез от детството!

„Още ли куцате на две колена”? – попитал величавият пророк Илия вааловите жреци 900 години преди Христа. Оттогава до днес са минали двадесет и девет века, а въпросът му е зададен сякаш днес. (Кой казва, че древните хора, уж произлезли от маймуната, са разбирали и чувствали по друг начин).


„Ако Господ е Бог, вървете след Него. Ако ли Ваал – вървете след него!” – продължил пламенната си реч към евреите някога пророкът. И всички мълчали.

Защо са мълчали?

Човечеството мълчи и днес. То е като неразумно дете, хванато в поредната пакост. Родителят му обяснява, че греши, кротко и с любов го съветва, а то мълчи. Чака само родителят да се обърне и пак да започне да пакости. Играе си с любовта и търпението на Този, Който го е създал.

Човечеството продължава да е онова, за което Господ говори: „свирихме ви с пищялка, и не играхте; пяхме ви жални песни, и не плакахте” (Мат. 11:17).

Тоест, човечеството си знае своето, ходи си по собствената си воля. Мълчи пред истината, не иска да я признае, и упорито вярва, че може тайно да върши каквито си иска грехове, а те могат да останат ненаказани. Е, пораснало ли е тогава това човечество от древност до днес, та си вири носа като Капернаум в небесата?

Не.

Нима по-малко пламенен и ревностен е Духът Божий днес? Нима Бог е изоставил чедата Си? И днес в Църквата Христова е Божият Дух и проповядва пламенно и ревностно за ИСТИНАТА, тъй както чрез Илия някога.

И днес ни пита: „Още ли куцаш на две колена?” – Чий си? На Бога, или мамона? На истината, или на лъжата? На Христос или антихриста? На Църквата Христова или на нароилите се лъжеучители? На кого принадлежиш? Удобно ли ти е като ходиш на колена и куцаш?”

Тези въпроси изискват точен отговор, а не мълчание. Мълчанието е игра с огъня.

Любовта на Бога наистина е бездънна и безкрайна, но търпението – не. Той Сам ни казва, че ще дойде моментът на разделението. Засега само сякаш ни говори:

– Човечество, безгрижното ти детство свърши! Излез от детството, човечество! Защо не станеш и не се изправиш, а ходиш на коленa, и при това куцаш?

С пандемията и другите беди Бог само ни е изправил в ъгъла. Не се ли покаем, ще дойде Илия с три години и половина суша.

Но дали тогава ще имаме време за покаяние? Не зная.

монахиня Ксения Станева, svetogorets.com

Източник
glasove.com
Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button