Статии

Радикални аборти в късен етап на бременността и мерки за цензура се провалят в Обединеното кралство

„Право на живот” в Обединеното кралство вече предупреди, че тези мерки биха въвели в „Англия и Уелс един от най-екстремните закони за абортите в света“.

ЛОНДОН, 6 юли 2021 г. (LifeSiteNews) – Две радикални мерки за абортите в Обединеното кралство бяха отменени снощи, което предизвика радост от страна на групите за защита на живота и католическите епископи на Англия и Уелс.

В понеделник депутатката Даяна Джонсън не придвижи напред поправката NC55, която тя предложи за разглеждания от парламента законопроект за полицията.

Поправката на Джонсън щеше да отмени раздели 58 и 59 от Закона за престъпленията срещу личността, които уреждат абортите. Право на живот в Обединеното кралство предупреди, че този ход „ще остави Англия и Уелс с един от най-екстремните закони за абортите в света“.

„Няма да има закон за абортите, който да регулира абортите до раждането“, ако NC55 надделее, заяви групата. „С други думи: Абортът ще бъде достъпен при поискване, по каквато и да е причина, до раждането“ и „ще може да бъде извършван законно на всякакво основание, включително избор на пол“. Право на живот в Обединеното кралство също така предупреди, че поправката би унищожила защитата на съвестта на доставчиците на здравни услуги и би премахнала гаранциите за жените.

Говорителят на „Право на живот” в Обединеното кралство Катрин Робинсън приветства неуспеха на мярката на Джонсън в понеделник, като я нарече „голяма победа за нероденото дете и жените, изправени пред непланирана бременност“.

Дружеството за защита на неродените деца (SPUC) също отбеляза падането на NC55. „Снощи беше една празнична вечер за поддръжниците на живота, тъй като крайната поправка за абортите на Даяна Джонсън не беше добавена към законопроекта за полицията, престъпността, наказанията и съдилищата.“

„Нито един депутат не подкрепи изцяло предложението на г-жа Джонсън, а много депутати, подкрепящи живота, се изказаха против него“, заяви SPUC. „Предложенията са шокиращи: животът на жизнеспособно човешко същество може да бъде прекратен до момента на раждането му, без никой да носи отговорност, а ден по-късно подобни действия срещу дете извън утробата ще се считат за убийство“, заяви депутатът Фиона Брус по време на дебата по NC55.

SPUC отбеляза, че Брус е съобщила, че е получила „над 150 имейла от избиратели, които ме призовават да гласувам против нова клауза 55 – нито един избирател не ме е помолил да я подкрепя“. Друг депутат, Боб Блекман, заяви, че „е получил повече имейли и обаждания за нова клауза 55, отколкото за която и да е друга мярка, откакто съм избран в Камарата преди 11 години“, посочва SPUC.

Преди дебатите в понеделник повече от 800 медицински специалисти се присъединиха към отворено писмо, в което призоваха Джонсън да оттегли NC55. „Вашето предложение да разрешите абортите до раждането в тази страна би означавало да атакувате сърцето на медицинската професия: нашето основно задължение да защитаваме живота винаги и навсякъде, където е възможно“, заявиха подписалите се. Те изтъкнаха проучване от 2017 г., според което само 1% от британските жени подкрепят разширяването на абортите в края на бременността.

Заедно с NC55, вчера беше отхвърлена и друга радикална поправка в подкрепа на абортите – NC42. Внесена към законопроекта за полицията от депутата Рупа Хук, NC42 щеше да криминализира пропагандата в подкрепа на живота пред клиники за аборти, като въвеждаше затворнически присъди за лица, които се опитват „да информират за услугите за аборти“.

Поправката щеше да се прилага за всеки, който „се опитва да повлияе“ на „решението на което и да е лице да получи достъп, да предостави или да улесни предоставянето“ на аборт в рамките на 150-метрова „буферна зона“ от клиника за аборти, както и за всеки, който „упорито, непрекъснато или многократно“ заема така наречената „буферна зона“.

Дори изразяването на мнение за абортите щеше да бъде забранено съгласно NC42, който предлагаше затвор от шест месеца за първо нарушение и две години за следващи нарушения.

Депутатът Хук се е опитал и не е успял да прокара подобна политика в Камарата на общините миналата година, посочва Right to Life UK. Неотдавнашно проучване на общественото мнение, цитирано от групата, отбелязва, че само около 21 % от пълнолетните британци подкрепят националните правила за цензура в „буферните зони“ в Обединеното кралство.

Подобно на Джонсън, Хук се отказа от поправката си на фона на широк отзвук. „В крайна сметка правителственият министър Виктория Аткинс дори не спомена измененията за абортите в своето обобщение и те не бяха избрани от председателя за отделни гласувания, което означава, че отпаднаха“, съобщи SPUC.

„Поправката на Рупа Хук щеше да накаже предложенията за подкрепа на жени пред клиники за аборти, които са в кризисни ситуации и се нуждаят от помощ, въпреки големия брой свидетелства за жени, които получават такава помощ своевременно и променяща живота им“, заяви Катрин Робинсън.

Във вторник католическите епископи на Обединеното кралство разкритикуваха NC55 и NC42 и отбелязаха факта, че законопроектът за полицията, престъпността, наказанията и съдилищата остава безкрайно проабортни допълнения. Епископ Джон Шерингтън, водещ епископ по въпросите на живота в Епископската конференция на Англия и Уелс, заяви в изявление, че приветства провала на поправките.

„Приветствам факта, че радикалната поправка (нова клауза 55), която беше далеч извън обхвата на законопроекта, беше оттеглена“, заяви епископ Шерингтън. „Поправката за зоната за цензура на клиники за аборти (Нова клауза 42) също беше услужливо оттеглена. Трябва да останем бдителни към опитите да се разшири достъпът до аборти чрез превземане на други законопроекти“.

Епископите, организацията „Право на живот в Обединеното кралство“ и СППЦ благодариха на хилядите хора, подкрепящи живота, които лобираха пред своите депутати да спрат предложенията на Джонсън и Хук.

„Надяваме се, че повторното ни поражение ще докаже на Диана Джонсън, че в тази страна няма апетит за такова крайно законодателство за абортите“, заяви Антония Тъли, директор на кампаниите на СППЦ. „Но ако тя или друг депутат, подкрепящ абортите, се опитат отново да декриминализират абортите, ние ще бъдем готови да предприемем действия за защита на неродените бебета и техните майки.“

06.07.2021


Превод на български и публикация от ЗА Семейството / PRO Family: https://www.facebook.com/112266354018666/posts/308254071086559/

Източник: https://www.lifesitenews.com/news/radical-late-term-abortion-censorship-measures-fail-in-uk/

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button