В медиитеСтатии

Християнските организации в Европа са включени в черен списък като „анти-джендър религиозни екстремисти“ от парламентаристи, които също работят и за безусловното узаконяване на абортите

Документ, публикуван от коалиция за аборти в европейския парламент, категоризира християнските организации в Европа като „религиозни екстремисти“ и врагове на сексуалните и репродуктивните права на жените.

Въпросният доклад, озаглавен „Върхът на айсберга“ (108 страници), е изготвен от Европейския парламентарен форум за сексуални и репродуктивни права (EPF). От EPF твърдят, че с този доклад искат да се „нарисува транснационална картина на тайната система за финансиране, която подкрепя преднамереното действие на антиджендър играчите“ и да се изработи „стратегия за връщане на правата на човека в Европа“.

„Върхът на айсберга“ е публикуван на 15-ти юни, само седмица преди Европейският парламент да гласува противоречивия доклад на Матич, който популяризира аборта като „човешко право“ в целия Европейски съюз.

В документа се изброяват 54 „антиджендър организации в Европа“ и специално се подчертава как „религиозните екстремисти и техните съмишленици“ (това са основните християнски организации в Европа) са помогнали за „възхода на ултраконсерватизма“ от 2009 г. насам.

Франция, Италия, Германия, Испания и Полша са определени като европейските страни, в които организациите, подкрепящи живота, борещи се против абортите и подкрепящи традиционното семейство, имат най-силна подкрепа и финансова сила, но документът също така се опитва да докаже връзките на европейските консервативни групи с големи донори от САЩ.

В доклада има и раздел, в който се говори за „тъмните пари от християнските организации в САЩ“, както и за „дъжд от рубли от Изтока“ (православното влияние на Русия).

Докладът е написан от Нийл Дата, секретар на организацията в Брюксел, според който има правителства в Европа, които „подвеждат жените“ и „възпитават младите хора“, в „ограничаване на правата на жените и ЛГБТИ“.

Католическите, източноправославните и „малцинствените (според доклада) протестантски“ общности са представени като религиозните групи, които подхранват „антиджендър мобилизация“ в Европа.

Този доклад срещу „анти – ЛГБТ организациите“ в Европа бе публикуван само два дни след като в Аржентина бе публикуван подобен черен списък на анти-джендър, анти-аборти и подкрепящи традиционното семейство организации в страната.  

Аржентинският доклад е озаглавен „Консервативната реакция“ и предизвика социално-политически и медиен спор, който имаше обратна реакция срещу неговите автори – група журналисти борещи се за абортите, които са солидно финансирани от Planned Parenthood International – най-голямата организация, извършваща стотици хиляди аборти по света.

В латиноамериканския черен списък евангелските пастори, църкви и християнски организации бяха представени като „антидемократични“. В списъка също така са били включени НПО, политически партии и различни видове групи от гражданското общество.

Източник
htv.bg
Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button