В медиитеПолитикаСтатии

Виктор Орбан: Аз съм борец за гей права

Унгарският премиер Виктор Орбан защити националния закон за забрана на разпространяването в училищата на материали за популяризиране на хомосексуалността или промяната на пола и се обяви за борец за правата на ЛГБТ общността, предадоха световните агенции.

Аз съм борец за техните права.

По време на комунистическия режим хомосексуалността се наказваше и аз се борих за техните свободи и права. Така че аз защитавам правата на хомосексуалистите, но този закон не е свързан с това”, каза Орбан пред репортери при пристигането си за срещата на лидерите на ЕС.

Очаква се те да повдигнат въпроса за унгарския закон, който беше критикуван от много европейски столици. „Не става дума за хомосексуалистите.

Законът е за това как родителите ще решат да образоват сексуално децата,

това е изключително право на родителите. Това е смисълът на закона”, каза Орбан и добави, че няма планове да го отмени.

Люксембург и Белгия обаче виждат нещата около закона различно. „Човек, който вярва, че хората стават хомосексуални като прочетат книга, просто не разбира живота”, каза премиерът на Великото херцогство Ксавие Бетел.

„Нека сме съвсем ясни: унгарският закон е назадничав закон”, каза белгийският министър-председател Александер де Кро. „Европа е клуб с правила”, подчерта той.

С този закон Унгария „вече няма какво да прави в ЕС”,

заяви нидерландският премиер Марк Рюте, цитиран от Франс прес.

По-рано днес председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви: „Подкрепяме призивите на 16 държави от ЕС против новоприетия унгарски закон за образованието за общността ЛБГТ+”. Той съобщи, че преди началото на днешното заседание на Европейския съвет е призовал унгарския премиер Виктор Орбан да помисли. „Ако Европа не защитава основните права, не може да иска от другите да ги защитават”, добави Сасоли.

По думите му Европейската комисия разполага със срок от два месеца, за да отговори на неговото писмо от вчера, в което той призова срещу няколко страни от ЕС, където има ярки нарушения на върховенството на правото, да бъдат предприети действия.

ЕП настоява за действия по чл.7, заяви Сасоли в отговор на въпрос

дали Унгария има място в ЕС.

Текстът на посочения член от договора за ЕС предвижда възможност дадена страна да бъде лишена от право на глас, когато трайно нарушава европейските ценности – зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, правата на човека, включително на малцинства.

Източник
www.vesti.bg
Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button