Статии

Виктор Орбан: Няма да пуснем ЛГБТ активистите в училищата

Премиерът Виктор Орбан заяви в четвъртък, че усилията на ЕС да принуди Унгария да се откаже от новия закон, забраняващ насърчаването на хомосексуалността в училищата, са напразни, предава Reuters. . Неговото правителство няма да позволи на LGBTQ активисти да влязат в училища, каза Орбан.

Десният лидер говори в деня, в който новият закон влезе в сила. Той забранява на училищата да използват материали, за които се смята, че насърчават хомосексуалността и промяната на пола, и казва, че на децата под 18 години не може да се показва порнографско съдържание.

Предлага се също така съставяне на списък с групи, на които е разрешено провеждането на сесии за сексуално възпитание в училищата.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди в сряда членката на ЕС Унгария, че трябва да отмени законодателството или да се изправи пред пълната сила на законодателството на ЕС.

Но Орбан каза, че само Унгария има право да решава как ще се отглеждат и възпитават децата в страната.

Законът, който според критиците неправилно свързва педофилията с проблемите на ЛГБТ +, предизвика протести и в Унгария. Правозащитните организации призоваха партията на Орбан „Фидес“ да оттегли законопроекта. Европейската комисия започна разследване по случая.

„Европейският парламент и Европейската комисия искат да допуснем LGBTQ активисти и организации в детските градини и училищата. Унгария не иска това“, заяви Орбан на официалната си страница във „Фейсбук“.

Въпросът засяга националния суверенитет, настоява унгарският лидер.

„Брюкселските бюрократи нямат никаква работа тук, независимо какво правят, няма да допуснем LGBTQ активисти сред нашите деца“, категоричен е той.

Орбан, който е на власт от 2010 г. и е изправен пред потенциално трудна изборна битка през следващата година, стана все по-радикален по отношение на социалната политика в рамките на обявената от него борба за защита на традиционните християнски ценности от западния либерализъм.

Опозиционната партия „Йобик“ също подкрепи законопроекта в парламента.

В четвъртък неправителствените организации Amnesty International и обществото Hatter изпратиха във въздуха огромен балон с формата на сърце в цвят на дъга над сградата на парламента на Унгария в знак на протест срещу закона.

„Целта му е да изтрие LGBTQI хората от публичното пространство“, каза Дейвид Вий, директор на Amnesty International Унгария, пред репортери.

По думите му, те няма да спазват новия закон, нито да променят образователните си програми.

Източник
focus-news.net

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button