Статии

Урсула фон дер Лайен: Позор! Унгария трябва да се откаже от закона срещу ЛГБТ-пропагандата в училищата, или ще се изправи пред пълната сила на законите на ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда поиска от Унгария да се откаже от приетия законопроект за забрана за разпространяване на ЛГБТ-пропаганда в училищата, или Будапеща ще се изправи пред пълната сила на законите на ЕС, предава Reuters

Законодателството, въведено от унгарския премиер Виктор Орбан, беше остро критикувано от лидерите на ЕС на срещата на върха миналия месец, като нидерландският премиер Марк Рюте каза на Будапеща да зачита ценностите на ЕС за толерантност или да напусне блока от 27 държави.

„Хомосексуалността се приравнява на порнографията. Това законодателство използва защитата на децата …, за да дискриминира хората поради тяхната сексуална ориентация … Това е позор“, заяви Фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург.

„Нито един въпрос не е толкова важен, колкото този, който засяга нашите ценности и нашата идентичност“

, каза председателят на ЕК по повод дискусията за унгарското законодателство на срещата на върха на ЕС през юни, като заяви, че то противоречи на защитата на малцинствата и зачитането на правата на човека.

Фон дер Лайен заяви, че Унгария ще се изправи пред пълната сила на законодателството на ЕС, ако то не отстъпи, въпреки че не даде подробности. Подобни стъпки могат да означават решение на Съда на Европейските общности и замразяване на средства от ЕС за Будапеща, казват европейски депутати от Брюксел.

Орбан, който е министър-председател на Унгария от 2010 г. и му предстоят избори през следващата година, стана по-консервативен и борбен в популяризирането и защитата на това, което според него са традиционни католически ценности срещу натиска на либералния Запад.

Миналия месец испанското правителство одобри проекта на законопроект, който позволява на всеки на възраст над 14 години да променя законно пола без медицинска диагноза или хормонална терапия, първата голяма държава в ЕС, която направи това, в подкрепа на правата на ЛГБТ, припомня британската агенция.

Френският президент Еманюел Макрон определи ценностното разделение между източните страни като Унгария, Полша и Словения като „културна битка“.

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button