Статии

Психиатърът, консултирал службата за закрила на детето Барневернет, хванат в педофилия

Автор: Виктория Георгиева, журналист

В края на 2018 година разследване на Би Би Си уличи норвежки психиатър, консултирал службата за закрила на детето, в педофилия. Той е бил и член на експертната комисия към едно от министерствата. Комисия, която оценява докладите на останалите експерти в случаите, свързани с деца.

Йо Ерик Брьойн е притежавал над 200 000 снимки и 12 000 видеа със сексуално насилие над деца, които е събирал 20 години. Видеата включват орален секс между малки момчета, орален секс, който малки момчета са принудени да практикуват върху възрастни мъже, изнасилвания на деца и бебета…

През 2010 година Брьойн става самотен баща на две индийски сурогатни бебета. Скандалното в този случай е и, че норвежката полиция е била уведомена още през 2014 г. от швейцарската полиция, че Брьойн притежава подобни видеа, но никой не предприема мерки за отстраняването му като експерт и детски психиатър.

Не по-малко скандален е и двойният стандарт, който проявява Барневернет в този случай. Когато Брьойн е първоначално арестуван, децата му, с решение на социалните служби, са настанени при сестра му. Това е в абсолютен противовес с обичайната практика на Барневернет при далеч по-леки и недоказани случаи.

През 2017 година, въпреки заявеното от Брьойн в отрикто съдебно заседание – а именно, че се чувства сексуално стимулиран от снимки и филми на момчета, децата са му върнати. Самият Брьойн дори използва децата си като извинение, за да избегне затвора и раздялата си с тях. Искане, което е в абсолютен контраст с налаганите от него дълготрайни раздели при различните дела на Барневернет, в които мнението му е било определящо.

Остават и съмненията дали Брьойн не е имал достъп до деца, които преди това с негова помощ са били отделени от семействата си. Случаят поражда и друг сериозен въпрос – е ли Норвегия съзнателно прикривала подобни ужасяващи случаи в средите на служителите на Барневернет, докато преследва с цялата строгост на законите родители, чиито „прегрешения“ са незначителни.

Разкритието принуди властите да обявят, че ще преразгледат решения, в чието вземане е участвал и Бройн. Tim Whewell, журналистът на Би Би Си, е бил още през 2016 година в Норвегия, когато случаят с отнетите деца на семейство Боднариу ангажира редица страни, и познава отлично ситуацията. Вторият му документален филм за Барневернет затвърждава сериозния проблем, който норвежките власти и медии, целенасочено подминават.

Междувременно Норвегия загуби вече две дела в Европейския съд за правата на човека, заведени от майки, чиито деца са били отнети от социалните власти в Осло. Прецедент е, че решението и да по двата случая е прието с абсолютно единодушие от съдиите, което говори за безпрецедентно погазване на нормите от конвенцията от страна на социалните служби в Норвегия.

Не по-малко притеснителни са и официалните стистики. През 2018 година, 55 623 деца и младежи от 0 до 18 г. са били под наблюдението на социалните, 57 013 е броят на сигналите, подадени към институцията, като в това число са и анонимните и над 10 000 са децата, които са под опеката на Барневернет за миналата година.


Прочетете също:

https://rod-bg.com/articles/open-letter-to-the-organizers-of-sofia-pride-and-all-sponsors-of-lgbtp.html

https://rod-bg.com/articles/in-the-form-of-a-supposedly-innocent-film-festival-beautiful-lgbt-propaganda-is-taking-place.html

https://rod-bg.com/articles/signal-for-a-ban-on-the-broadcast-of-the-film-snake-on-06-06-in-sofia.html

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button