В медиитеСтатии

Нидерландия: Съвместно родителство – Моите четирима родители и аз

Съвместното родителство става все по-популярно в Нидерландия. Жените и мъжете се срещат чрез сайтове за запознанства, за да отглеждат и възпитават дете – предимно без секс – в повечето случаи. Може да се случи едно момче да има четирима родители и 16 баби и дядовци.

     Съвместното родителство е нова семейна форма, която става все по-популярна в Нидерландия.  Чрез сайтове за запознанства се срещат  хора, които искат да имат собствено дете, но които все още не са видели възможността да го направят поради своята сексуалност или несемейно съществуване. Целта тук не е, както обикновено се случва при подобни обмени в Интернет, да се установи любовна връзка, а по-скоро да се създаде семейство с деца.

     Така може да се случи, че в днешното „световно време“ – малко момче да има четирима родители и 16 баби и дядовци.         

     Съвместното родителство е опция за все повече млади хора между 30 и 40 години. След обучение и първите стъпки в кариерата, пред тях стои въпросът за създаването на семейство. За някои обаче правилния партньор липсва, а хомосексуалните се нуждаят от партньори от противоположния пол. Целта е родителството в цялостно приятелство.

     Съответните онлайн сайтове процъфтяват в САЩ или Великобритания отдавна. Сега също в Нидерландия. Ако двойките се намерят, се сключва договор, подобен на брачният договор. В него се изясняват всички възможни случаи – от развода до смъртта. Също така кога и кой ще има детето при себе си. Разбира се, има и критика към този модел, който при нашите съседи съвсем скоро също ще бъде приет и от закона.


Ръкопис в пълния текст:

Габриела: „Добре дошли на рождения ден на Мариане. Хубаво е всички да сте там. Това е много специална година. Разбира се с малкиятКвинтънтам. И годината е специална, защото ще отглеждаме и второ дете. Много вълнуващо. Може би ще можем всички да изпеем песен за тях. “(Семейството пее)

     Това е вторият път, когато двугодишния Куинтън  успява да види цялото си семейство наведнъж. Двете му майки Габриела и Мариане и бащите му Стивън и Франк са поканили 16 баби и дядовци. Някои от тях са разведени и са намерили нови партньори. Те заемат място на голяма банкетна маса. Шарено семейство. Куинтън току-що се събужда от следобедния си сън и има нужда от няколко минути, за да осъзнае ситуацията, притиска майка си Габриела. Но няколко минути по-късно русото момче свисти из стаята, без да има страхове от докосване. Стивън поставя сина си в скута на една от бабите. Куинтън ú се усмихва и започва да си играе с колието ú.

Стивън: „Вече сме с всички баби и дядовци и Куинтън беше при нас  половин седмица. Половината с майките, половината с бащите. Ние наистина искаме да посветим времето, което имаме само на него. Разбира се, бабите и дядовците му също искат да го видят. Затова трябва да осигурим добър баланс. За Куинтън, за нас и неговите баби и дядовци “.

Гийтхорн е живописно място за почивка, на около два часа път северно от Амстердам. Соларни къщи, канали, ливади и ниви. Много азиатски туристи идват тук, за да прекарат своята почивка в Нидерландия. Бащите живеят в малка къща с камина и игрален кът в хола. 39-годишният Стивън, преподавател в университета, и Франк на 36 години, учител, имаха кратък сън. Франк има тъмни кръгове, прозират под късата му черна коса, посяга към малка лъжица и храни сина си с боровинково пюре и овесена каша.


„Спахме до четири часа, след това Куинтън ни събуди. Бяхме будни до пет и половина след това отново заспахме. Даа. Така е винаги.”

3000 изпратени снимки в семеен чат

Стивън прави снимка на Куинтън със смартфона си и я изпраща на Габриела и Мариана. Досега те са разменили над 3000 снимки на  момчето в своята чат група. Стивън и Франк са се присъединили към така нареченото съвместно родителство. Те си споделят Куинтън с една лесбийска двойка, която живее само през няколко улици.

Веднъж седмично Куинтън се мести. Тогава той отива да спи в къщата на другата родителска двойка. 36-годишната Мариана е журналистка. Габриела, на 37 години, е бизнесдама.

 „За нас двете са като семейство. Често ни питат това. Те са „най-добри приятели“, но наистина е като в семейство. Те са майките на нашето дете. Това ни кара да ги чувстваме много близки “.

„Куинтън идва всяка събота в 17ч.. Тогава той остава да спи в къщата на другите родители до вторник вечерта, а през следващата седмица до сряда вечерта.  Едната седмица три дни, другата четири. Това е супер, няма драма. При своите бащи се чувства също добре. Хубаво е когато е тук, но е добре и когато не е тук.“

Къщата на Габриела и Мариана е уютна. Голям диван, до него е кътът за игра. Гледката от прозореца пада върху канал. Прабабите и дядовците на Куинтън живеят срещу тях. Седмичната смяна на жилището не е проблем за детето, казва Стивън. Ситуацията е подобна на тази както при деца на разведени хетеросексуални двойки. Само че той е свикнал със ситуацията от раждането си.

„Адаптира се в зависимост от това къде се намира. Лягаме по-рано и ставаме по-рано от вас, според мен? И виждаме, че Куинтън свиква с този ритъм. Че ляга по-късно и става по-късно, отколкото при нас. Напълно автоматично.”

Четиримата се запознават чрез интернет платформа за съвместни родители. Платформата се управлява от асоциацията „Meer Dan Gewenst“, на немски език: „Повече от желаното“.

„Смешното е, че веднага говорихме за това да имаме деца. Това е необичайно за среща. Но това беше причината, поради която искахме да се срещнем. Започваш много бързо да говориш за нещо толкова сериозно. Нещо много голямо, въпреки че не се познавате. Абсурдно „.

Бързо запознанство за търсещите съвместно родителство

Амстердам. Тук живее Сара Костър. Тя принадлежи към борда на сдружението „Повече от желаното“.

„Аз съм хетеросексуална и съвместно съм родител с гей двойка. Имаме две момчета, на девет и единадесет години. Те живеят с мен половината седмица, а другата половина с бащите си.”

 „Познаваме съвместното родителство на хетеросексуални двойки, които се разделят и след това се грижат заедно за децата. Но тук предстои да кажем предварително: Ние нямаме никакви любовни отношения помежду си. Аз съм неженена, мъжете са гей двойка, искаме деца и отсега нататък сме семейство.”

Сара Костър седи в офиса си и отрязва цветни листове хартия. В момента тя организира бързи запознанства за хора, които търсят партньори или партньорки за съвместно родителство.

На събитието те се разделят на групи, в зависимост от града, от който произхождат. Амстердам, Утрехт, Ротердам – ​​когато става въпрос за съвместно родителство, е важно родителите да не живеят твърде далеч един от друг.


Един следобед се срещат хора, които искат същото. Единственото, което се решава след кръг от девет минути, е: трябва ли да се срещнем отново, да обменяме имейл адреси? Обикновено има около 100 души, понякога дори 130. Вече имаме осем бебета. Не звучи много след осем скоростни запознанства, но съм много щастлива. Това означава, че хората мислят за това много внимателно.“ Сара Костър казва, че все повече хора в Нидерландия обмислят самостоятелно съвместно родителство като семеен модел.


„Не знам колко семейства от този тип съществуват в Нидерландия. Но с „Повече от желаното“ виждаме, че преди няколко години 120 посетители идваха на информационни събития годишно. Днес има почти 900. Разрастваме се и получаваме и много пощенски картички за раждането на дете.

Следващата стъпка: да станеш баща

Боб, 45-годишен е хомосексуален, отдавна иска свое дете. „Започна преди няколко години, когато все още бях с бившия си партньор. Непрекъснато започвах темата, исках да направя следващата стъпка, исках да бъда баща. И така, какво да правя? Той беше малко по-млад и ме успокояваше, казваше, че още не е готов. По-късно, по-късно! „

След десет години връзката приключва и Боб трябва да реши как ще стане баща сега.

„Имаше три варианта за мен. Отначало помислих за осиновяването, защото много деца по света се нуждаят от безопасно място. След това открих , че тук се водят предимно деца от напълно различна култура. Но трябва да сте в близост със семейството им. И честно казано, аз също мислех, че ще трябва да се грижа за него 100 процента. Това е голяма тема, защото същевременно трябва да продължа и да работя.”


Боб е успешен бизнес консултант. Вариант втори, приемно дете, също е изключен за него. Така той избира съвместното родителство. За възможността да имаш собствено дете. Той посещава бързите запознанства на Сара Костър и „Повече от желаното“.

„Не е лесно, защото толкова много неща имат значение. Говорим за майката на детето ми и аз съм бащата на детето! Това е сериозно решение и голяма отговорност.

Обратно в Гийтхорн с Куинтън и четиримата му родители.

 Преди няколко часа бащите го заведоха при майките Габриела и Мариане. Тримата отиват на разходка. Куинтън намира червей и започва да си играе с него. Габриела му показва щъркел. Тя и Стивън са биологичните родители на Куинтън, Франк и Мариане социалните родители.

Мариане: „Има няколко начина да забременеете. Може да се използва болницата. Ние не го направихме. Искахме да го направим сами, с пренасяне на сперма. Това беше, разбира се, изключителна ситуация.“


Габриела: „Това беше странна сцена. Те дойдоха с малка чаша под якето.“

Мариане: Възможността да се опознаем четириматани сплоти много.“

Габриела: „Беше като в комедия.

Куинтън също има само двама законни настойници пред закона. Габриела и Стивън. Това е проблем. Защото ако нещо се случи с двамата, попечителството няма автоматично да бъде прехвърлено на Мариане и Франк. Мариане вярва, че има същите майчински чувства като съпругата си Габриела.

„Мисля, че е така. Трудно е да се каже. Но аз съм бременна сега, тогава ще се запознаем с другата страна. Вълнуващо е дали се чувства различно. Засега четиримата не виждаме разлика в това колко важен е Квинтън за нас.

 Широка дискусия по темата

 Хага, седалището на правителството на Холандия. В страната има широк дебат по темата. През декември 2016 г. експертна комисия, председателствана от бившия кмет на Ротердам, изготви закон, който трябва да даде възможност на четирима души да бъдат законни настойници на дете. Активистката за съвместно родителство Сара Костър се появи там, когато Комисията представи своите планове и ги предаде на министъра на правосъдието.

Журналист: „Аз съм от Telegraaf.“

Сара Костър: „Здравейте!“

Журналист: „Днес сте тук, за да ни обясните нещо?“

Сара Костър: „Не, аз съм член на управителния съвет на„Повече от желаното“и също съм съвместен родител, заедно с една гей двойка. Това е вълнуващ ден за нас и вече имам готови носни кърпи. Не знам дали мога да сдържа сълзите, ако има добри новини.

Журналист: „Но вие още не знаете това.“

Сара Костър: „Официално? Наистина нищо още не знам! Всички са се държали добре. Но имам добро чувство, че ще свърши добре!”

Министърът заяви в дълга реч, че иска да отстоява правата на съдружниците. Това е първата важна етапна победа по пътя към закона.
„Има много добри новини. Децата могат да бъдат припознати от много родители. До четирима родители могат да споделят родителските права и също така да бъдат споменати в акта за раждане. В допълнение: ако дете се е родило чрез сурогатно майчинство, имената на всички желани родители също биха могли да се посочат в акта за раждане.

 Експертната комисия определя условията за многобройното родителство. Преди да се роди детето, трябва да има договор, който е одобрен от съд. В него трябва да е определено фамилното име на детето, споделянето на разходите и задачите в образованието.

Сара има сълзи в очите. Тя и нейните другари винаги се прегръщат. Еуфорията е голяма, но дали и кога законът ще дойде, все още не е ясно.

„Мога да разбера някои притеснения“

Наскоро Стивън, Габриела, Франк и Мариане се появиха в холандската телевизия. След това в допълнение към многото положителни коментари, те трябваше да понесат и много обиди във Facebook. Но имаше и много въпроси и критични коментари, които бяха разбираеми, казва Стивън.


Стивън: „Никога не можеш да предвидиш бъдещето. Ами ако тези двойки се разделят? По-късно децата ще имат ли четири бащи и четири майки? Да, разбирам, че хората се притесняват от това. Ами ако нещо се обърка? Предварително го обмислихме и това. Но хората не знаят това. Мога да разбера някои притеснения.

Франк: „Всичко това имаме в нотариално заверен договор. И четиримата сме подписали. Така че всичко е договорно регламентирано. Това не беше решение, което взехме за една нощ. Говорим за това от поне три години. Кои сме ние? Как да го направим? Че Стивън и аз се преместваме в Гийтхорн заради това. Много сме мислили. Не може да се предвиди всичко, но вярвам, че сме обмислили добре всичко за Куинтън и за второто дете, което идва.”

Критика има не само във Фейсбук. Съвместното родителство и мулти родителството се обсъждат също във вестници и радиопрограми.

Маринус ван Ижендорн е приложен психолог  от университета в Лайден:

„Има различни критики от различни хора. Експертите по осиновяване твърдят, че колкото повече родители са юридически отговорни за дете, толкова повече проблеми ще има. Те не винаги ще могат да се споразумеят по ключови въпроси.”

Освен това някои етици смятат исканията на съдружниците за твърде оптимистични. Те казват: при съзвездие от трима или четирима родители трябва да има само един официален законен настойник, който да предотврати евентуална травма за детето в случай на раздяла.

„Нека разгледаме наистина малки бебета между нула и година и половина: На тази възраст е наистина важно да изградим стабилни и здрави взаимоотношения и връзки. Малките деца все още не са достатъчно когнитивно развити и имат ограничени възможности за обработка на информацията. Все някъде има ограничение.”

Днес учените вече могат да докажат, че няма да има проблеми с до трима родители. С четирима родители просто не се знае, казва Маринус ван Иджендорн. Той е за създаването на закон.

„Дебатът може да използва повече научни знания. От психологията на развитието, изследванията на привързаността, изследванията на семейството и децата. Доказателствата са все още много тънки. Но наистина има смисъл да се мисли как може да се уловят нови форми на семейство и да се приведат в законова рамка.“


„Мисля, че можем да бъдем първият добър пример в това изследване. Но има много аспекти, които са важни за развитието на детето. Повече отколкото само броя на родителите. Дали има любов, защитеност, сигурност. Може би също и пари. Може би това е и по-важно. „

 Куинтън очаква брат или сестра

 Мариане очаква второто си дете през май. Разликата: този път бебето ще бъде нейно родно. Куинтън очаква братя и сестри, въпреки че те нямат биологично нищо общо с него. Този път вместо Стивън – Франк е биологичният баща.

Медицински преглед при акушерката Естер Кавелаарс.

„Вижте, ще се опитам да видя дали мога да усетя къде е. Хубаво и меко бебешко коремче. Тук е по-голямата част от тялото. Тук може би е главата“.

 Мариана лежи на шезлонг. Габриела, Франк и Стивън – с Куинтън на ръце – стоят около тях. Искат да разберат как ще се появи шестият член на семейството.

„Това е така нареченият доптон. Той изпраща малки звукови вълни и ги улавя отново. Те отиват до сърцето на детето “.

 „Това е първото семейство на съвместни родители, за което се грижа след 25 години работа. Много пъти съм придружавала лесбийски или гей двойки. Но това ми е първият път с четирима родители. Никога досега не съм го преживявала. Мисля, че е страхотно и се гордеем.“

 Все още не можем да попитаме Куинтън какво мисли той за това да има четири родители. Изглежда като щастливо дете. Ако се появи необходимия закон, който позволява до четирима законни настойници, това би било голяма стъпка за семействата на дъгата. Досега подобни разпоредби са били налични само в някои части на Канада. Холандия също стана първата страна в света, която въведе гей браковете през 2001 г.

WELTZEIT , архив, 11 май 2017 г.

От Йоханес Никелман

Източник:  https://www.deutschlandfunkkultur.de/co-elternschaft-meine-vier-eltern-und-ich.979.de.html?dram%3Aarticle_id=385680

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button