В медиитеСтатии

Чешкият президент: транссексуалните са ‘отвратителни’

Президентът на Чехия Милош Земан си навлече множество критични коментари, след като обяви, че приема транссексуалните хора за „отвратителни“, съобщават световните агенции.

Коментарът на Земан идва по повод на предизвикалия редица коментари унгарски закон, забраняващ разпространяването на материали с ЛГБТ насоченост в училища. Мотивът е, че подобно съдържание насърчава хомосексуализма и смяната на пола.

„Ако се подложиш на операция за смяна на пола, ти по същество извършваш престъпление на самонараняване“, обяснява Земан в интервю за телевизия Си Ен Ен Прима.

„Всяка операция представлява риск и тези транссексуални хора за мен са отвратителни“, допълва още той в отговор на въпрос за унгарския закон.

Унгарският закон предизвика множество критики от опозиционни партии в Унгария, от правозащитни организаци и активисти, а много от лидерите на страните в ЕС осъдиха текстовете като хомофобски.

Един от най-острите коментари дойде от страна на нидерландския премиер Марк Рюте по време на среща на върха миналата, като той призова унгарския премиер Виктор Орбан да уважава правата на хората от общността на ЛГБТ или да напусне ЕС.

Чехия е една от държавите, които така и не осъдиха новия анти-ЛГБТ закон на Унгария, подобно на повечето държави от Централна и Източна Европа.

Междувременно Земан се изказа твърдо в подкрепа на Орбан. По думите му унгарският премиер не е против самите хомосексуални хора, а против манипулирането на родителите и на децата при сексуалното образование.

„Не виждам причина да не съм съгласен с него, защото се дразня изключително от суфражетките, движението „Аз също“ (MeToo) и Пражкия прайд“, допълни още чешкият президент.

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button