Статии

Л.Г.Б.Т.И ОБЩНОСТТА ПОДГРЯВА ОБЩЕСТВЕНИЯ ТЕРЕН

13.07.2018г. Адв. Владимир Шейтанов

„НА ЗАПАДНИЯ ФРОНТ НИЩО НОВО“! Кампанията на ЛГБТИ в България не само не е отслабнала, но дори забележимо се активизира. Няколко дни, преди обявеното за 17.07.2018г. заседание на Конституционния съд (КС) на България по конст.д.№3/2018г. за конституционността на Истанбулската конвенция на 17.07.2018г., ЛГБТИ общността в България премина в предварително подготвена координирана атака.

Командващите фронта са привлекли значителни подкрепления. Активизираха се групи за влияние, ЛГБТИ активисти, платени медии, политически сили, задгранични лобисти.

Опитите да се повлияе върху КС днес напомнят практиката на тоталитаризма. Не се подбират нито медийни  прийоми, нито тематични аргументи, нито форми на апологетика. Не  може да се отрече известна, макар и семплистка, изобретателност на ЛГБТИ лобистите. Нищо не е изключено от арсенала – като се започне от простирането на сутиени и комбинезони по ръкохватките на автобуси и тролейбуси в столичния градски транспорт и се стигне до груби внушения чрез видео клипове с изнасилени жени в трети страни. Жени от целия свят, филмирани в задгранични студия, на половин дузина майчини езици призовават българското общество към решителност и глобализъм на борбата срещу изнасилванията. А за въпроса „защо наказателният закон и пенитарната политика стотици години не са се справили с престъплението „изнасилване“, в пропагандистките видео-клипове не остава време.

В навечерието на 17.07.2018г., тактиката на ЛГБТИ общността в юридическото поле се съсредоточи върху правните способи за заобикаляне на конституционната забрана в България на едно половите бракове. Беше почерпен опит от съдебната практика в съседна Румъния. Правните консултанти на ЛГБТИ общността приложиха правна конструкция, известна като злоупотреба с право – заобикаляне на една правна норма чрез прилагане на друга. Подобна конструкция е забранена както в националното, така и в международното право (ref. чл. 17 Европейската конвенция за закрила правата на човека).  В конкретния случай, вътрешно-правният конституционен  ред се заобикаля чрез  международноправна норма – нормата на чл.46, ал.1 КРБ се заобикаля чрез Директивата на ЕС от 2004/38/ ЕС  за правото на свободно придвижване и пребиваване  в страните  от ЕС (Решение на Съда на ЕС (СЕС) в Люксембург по делото „Коман“ в Румъния от юни 2018г.). Конституционната недопустимост на еднополови бракове, сключени в  България,  се заобикаля чрез признатото в ЕС право на свободно придвижване и пребиваване на членовете  на такива бракове,сключени в други страни от ЕС.

Така, се стигна до съдебното решение на Административен съд София-град от 29.06.2018г. за признаване правото на пребиваване в България на лезбийска брачна двойка, чийто граждански брак е сключен във Франция. Юридическите детайли отдавна са загубили значение. Няма значение, че един от съпрузите е българка с двойно гражданство – австралийски и българско… Няма значение, че българските граждани с двойно гражданство на територията на България се третират от правоохранителните органи единствено като български гражданин…. Няма значение, че ИК ни бе представяна години наред като инструмент за закрила на жените от насилие и домашно насилие, а днес в навечерието на нейното ратифициране се оказва правен инструмент за защита на ЛГБТИ общността… ЦЕЛТА ОПРАВДАВА СРЕДСТВАТА.

Това е отдавна известна форма на злоупотреба с право. КЛАСИКА. Още преди произнасянето на КС по въпроса за конституционността  на Истанбулската конвенция, представители на ЛГБТИ общността започнаха да заобикалят на КРБ чрез съответна правна техника. Трудно може да се посочат по-откровени опити за дезавуиране на конституционни ред в областта на семейните отношения в България чрез злоупотреба с европейското право. И без всякакво съмнение, злоупотребата ще продължи, ако пред нея не бъде поставена солидна конституционна преграда. Подобни намерения бяха вече озвучени публично  от правни консултанти на ЛГБТИ.

Гимнастиката с правните техники логично допълва безпрецедентния политически натиск върху  България да ратифицира ИК от страна на различни политически фигури в ЕС и Съвета на Европа.  Картината постепенно става все по-пълна и ясна. На страната ни се натрапва един чужд модел на семейните отношения, широко разпространен не само в страните от ЕС, но  и  в институциите на ЕС. Налагат ни модел, който от години създава демографски проблеми на страните от ЕС и е една от основните причини за немската политика в областта на миграцията, която застрашава ни повече ни по-малко бъдещето на самия ЕС. И в тази насока са ангажирани влиятелни политически сили.

На  КС днес лежи тежка отговорност дали ще санкционира поредния пирон в демографския ковчег на България, по примера на демографските неблагополучия  на нашите европейски партньори. Моментът е доста „подходящ“, след като орган на Икономическият и социален съвет на ООН съобщи, че от 29.06.2018г., 14 07 03 ч. България вече е под 7 000 000 души….

Юридически, ситуацията  е достатъчно ясна. Ноторно известно е, че създателите на КРБ през 1991г. не са дори и помисляли, че нормата на чл.46(1) КРБ ще се прилага и по отношение на еднополови бракове и че по време на брака, един от съпрузите може да промени своя пол, като с това нарушава основно предбрачно условие – бракът да е хетерогенен. От своята 37 – годишна юридическа практика на юрист-международник не познавам нито един конституционен съд по света, който да допуска промяна на първоначалната воля на конституционния законодател. Би било наистина интересно, ако първият такъв конституционен съд бъде българският.

Иска ми се да вярвам, че слуховете за 200 000 лв като цена за глас на български конституционен съдия, който би подкрепил конституционността на ИК, ще бъдат опровергани в гласуването на 17.07.2018г. Конституционността  в Република България би трябвало да няма цена.                                                                                           

Чрез
Адв. Владимир Шейтанов
Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button