Статии

ЕС спира фондовете на Унгария, тя може да го напусне

„Поради по-пряко релевантни за нас развития, вчера една много важна новина за цял ЕС остана под радара.

Европейската комисия е задействала европроцедура срещу Унгария, която може да доведе до спирането на еврофондовете за нея. Такава процедура, поради нарушения на стандартите на ЕС за върховенство на правото (според обвиненията на ЕК), се задейства за пръв път в историята.


Последствията от това действие не трябва да се подценяват. Тази процедура може да доведе до евентуалното излизане на Унгария от ЕС. Партията на Орбан постигна съкрушителна победа на изборите преди месец и има необходимото мнозинство в унгарския парламент, за да одобри подобна стъпка.


До момента еврофондовете са в общи линии единственото нещо, което държи Унгария в съюза. Режимът на Орбан не вижда нито един друг аспект на ЕС като от полза за своята държава. Очевидно отхвърля много от ценностите на съюза, експлицитно отхвърля и еврото и по-дълбока икономическа интеграция.


През 2020 г. Меркел даде гаранции на Унгария (и на Полша), че Германия не би подкрепила подобна процедура. Меркел обаче вече я няма, а партията ѝ претърпя тежка загуба на изборите миналата година. Новата власт в Берлин не е обвързана с никакви подобни обещания и особено в настоящия политически контекст едва ли Олаф Шолц ще бъде приятел на Орбан. По-скоро точно обратното.

Домино ефектът от тази процедура може да е много опасен и да доведе до центробежни сили в централен и източен ЕС.

Ако Унгария напусне, оставайки на практика без никакви съюзници в своите конфликти с ЕС по правни въпроси, Полша също ще започне сериозно да обмисля опцията.

Точно сега, в този геополитически контекст, подобна процедура е доста рискова за единството на ЕС. Някои може да кажат, че Орбан, бидейки твърде близък с Путин дори сега, трябва да бъде наказан, но готов ли е ЕС да понесе всички потенциални последствия от това решение?“, пита топикономистът Георги Вулджев.

Снимка: БГНЕС

Източник
19min.bg
Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button