Статии

Столичната община отказа да даде гражданство на бебето с две майки

Това се случва след като български съд поиска издаването на акт за раждане

Столичната община е подала касационна жалба в Административния съд София – град срещу издаването на акт за раждане на бебе Сара, с вписване на двете му майки. Това съобщиха от ЛГБТ организация “Действие”. Оттам уточняват, че работят по случая повече от две години и половина. “Ние няма да се примирим с поредния акт на дискриминация и лишаване от основни права на български граждани”, пише адвокат Деница Любенов в писмо до медиите.

Според решение на съда на ЕС от 14 декември 2021 година България е длъжна да издаде паспорт на бебе Сара, който да осигури на детето правото на свободно движение в рамките на ЕС и в който паспорт да бъде отразена връзката на детето с двете му майки. Български съд, съответно, разпореди ръководството на Столичната община да издаде акт за раждане на бебето без гражданство, родено в еднополова двойка от България и Гибралтар.

От Столичната община отговориха в писмо до медиите, че “според българското законодателство (Семейния кодекс на Република България), произходът от родител е от майка и/или баща. От представените писмени доказателства не са налице достатъчно данни относно произхода на детето по отношение на неговата майка. Актът за раждане не би могъл да бъде издаден, без да са налице данни за част от съдържанието му, а именно за конкретни и точни данни за установения произход”. Решението на съда не може да бъде изпълнено,  докато няма окончателно произнасяне на ВАС по касационната жалба, коментарите по случая са нецелесъобразни, пише Николай Гюров, кмет на район “Панчарево”.

В началото на юни двете майки на Сара се обръщат към консулската служба в Барселона с молба за издаването на паспорт на детето в изпълнение на решението на ЕС. Консулската служба отказва административната услуга.

Цитат от Дарик


Тази събота – 18.06. от 15:00 на площад „Света Неделя“ ще завършим Месеца на Семейството с голямото шествие ЗА Свободата и Семейството, ПРОТИВ цензурата и ЛГБТ идеологията. Бъдете там, когато се ражда ежегодния отговор на „Прайда“ от нормалното мнозинство в страната. Там, където започва нова страница в историята на България. Очакваме ви!

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button