В медиитеСтатии

По руската телевизия изказаха открито мнението си за Олимпийските игри в Токио

Откритото участие на гей, лесбийки и транссексуални спортисти в Олимпиадата в Токио доведе до подем в анти-ЛГБТ коментарите по държавната телевизия на Русия.


Трансджендърната щангистка Лоръл Хъбард беше уличена в злоупотреба, Снимка – EUROPEAN PHOTOPRESS AGENCY

Изключително обиден език, който се вижда и в тази статия, беше използван публично от домакините и гостите в токшоута, излъчвани от двата най-популярни телевизионни канала в страната.

Въпреки че Кремъл е склонен публично да не подкрепя анти-ЛГБТ настроенията, той се вписва в държавната идеология, защитаваща „традиционните ценности“ на Русия срещу Запада.

Държавните канали посветиха няколко свои токшоута да говорят пренебрежително за ЛГБТ спортистите на игрите, използвайки думи като „мерзост“ и „извращение“.

В отговор, говорител на Международния олимпийски комитет (МОК) каза пред BBC, че са се свързали с официалната руска телевизия, един от двата въпросни канала, за да изразят своята загриженост.

„Дискриминацията няма абсолютно никакво място на Олимпийските игри“, се казва в изявление.

 Какво беше казано в ефир?

Спечелилият златен медал британски състезател по скокове във вода, Том Дейли, който е гей, и транссексуалната жена щангистка от Нова Зеландия, Лоръл Хъбард, бяха специално посочени по „Росия 1“.

Изданието от 26 юли на програмата „60 минути” беше особено наситено с нецензурни думи.

Един от участниците в дискусиите, Алексей Журавльов, който е депутат в руския парламент, заяви, че е „отвратен“ от гейове и транссексуални хора.

„Ние се противопоставяме на цялата тази мръсотия и извращение, категорично се противопоставяме“, каза той за шоуто, посочвайки към студийния екран, който показваше Хъбард.

„Ние стоим срещу тази мерзост“, извика той. В един момент Журавльов използва обидна руска дума, за да опише гей мъжете.

Имаше противоречия относно решението на МОК да позволи на транссексуалните спортисти да се състезават като пола, с който се идентифицират, ако отговарят на определени критерии, и дали това е справедливо спрямо жените състезателки.

Някои руски коментатори повдигнаха този въпрос за справедливост, но го комбинираха с оскърбления.

Водещият по държавната руска телевизия се подигра с трансджендърните атлети, слагайки перука. Снимка – „Първи канал”

„Не мисля, че транссексуалните хора имат някакви перспективи в Русия, защото те обичат мъжете, докато руските мъже обичат жените“, каза Спиридон Килинкаров, бивш депутат в украинския парламент.

Какво казаха водещите?

В нито един момент обидите  не бяха оспорени от водещата на предаването Олга Скабеева. Напротив, тя предположи, че ЕС е санкционирал Унгария и Полша, като е изтеглил финансирането си, защото в тези две страни „мнозинството е против хомосексуализма“.

На Русия официално е забранено участието в Токио 2020, след като бе призната за виновна за допинг, спонсориран от държавата. Но повече от 330 руски спортисти се състезават като Руски олимпийски комитет (ROC), без руския флаг или химн.

Забраната беше удар за националната гордост, но Русия остава предизвикателна, а руският хаштаг #wewillROCyou е широко споделян и дори цитиран от висши служители на Кремъл.

Какво беше казано по другия държавен телевизионен канал?

По „Първи канал” на държавната телевизия – вторият най-гледан руски канал и официален партньор на МОК – имаше повече дискусии срещу ЛГБТ.

Анатолий Кузичев, водещ на „Времето ще покаже“, се появи на снимачната площадка на 26 юли с перука, подигравайки Лоръл Хъбард.

Той продължи да нарича транссексуалните хора „психопати“ и предложи да бъдат лекувани от психиатри.

Друг руски депутат, Пьотър Толстой от партията „Единна Русия“, се противопостави на новото олимпийско мото „По-бързо, по-високо, по-силно – заедно“.

Бел.ред. – Към официалното олимпийско мото е добавена четвърта дума – „заедно”.

Говорейки за изданието на „Времето ще покаже“ от 20 юли, той твърди, че това е част от усилията на Запада да „имплантира своя дневен ред за равни права, допълнителни права за ЛГБТ, транссексуални хора и други извратени в олимпийското движение“.

BBC се обърна за коментар към двата телевизионни канала.

Как отговори МОК?

В изявление пред BBC се казва: „Ние сме в контакт с нашия договорен партньор за излъчване в Русия, за да изясним ситуацията, да подчертаем Основните принципи на Олимпийската харта и предприемаме съответните действия.“

Той също така посочи собствените си усилия за отпразнуване разнообразието на своите спортисти, по-специално подкрепата си за Центъра за гостоприемство на ЛГБТ в Токио – “Pride House Tokyo”.

„Приветстваме факта, че Токио 2020 е вградило разнообразие и включване в модела на Олимпийските игри.“

Как се третират ЛГБТ хората в Русия?

Руските официални лица и контролираните от държавата медии представят усилията за защита на правата на ЛГБТ като опит на Запада да разруши самата тъкан на руското общество и държавност.

„Духовните и морални ценности, които някои държави започнаха да забравят, ни направиха по-силни и ние винаги ще ги отстояваме“, заяви президентът Владимир Путин в тазгодишното обръщение за състоянието на нацията.

Маршовете в подкрепа на правата на гейовете обикновено са разпръсвани от полицията и техните участници са тормозени от властите и анти-гей пазителите.

Русия беше особено критикувана заради нейния закон за „гей пропаганда“, който забранява „пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения пред непълнолетни“.

Хюман Райтс Уоч (Human Rights Watch)  го описва като „класически пример за политическа хомофобия“, който „е насочен към уязвимите сексуални и полови малцинства с цел политическа изгода“.

Преди две години президентът Путин защити отношението на правителството си към членовете на ЛГБТ общността като „много уравновесено, абсолютно спокойно“. В същите забележки обаче той презрително нарече транссексуалните хора „трансформатори“.

От Виталий Шевченко
BBC Monitoring

Източник: https://www.bbc.com/news/world-europe-58029133

Превод: Красимира Станева­­-Ахмедова

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button