Статии

Орбан е подготвен за “намеса от САЩ“ в изборите в Унгария догодина

„Не се притесняваме, подготвени сме. Очевидно левите на международно равнище ще направят всичко възможно, а вероятно и повече, за да сменят правителството в Унгария. Наясно сме и сме готови да се борим и да отговорим“, заяви Орбан в интервю за „Фокс нюз“.

По време на предизборната си кампания настоящият американски президент Джо Байдън спомена Будапеща в критиките си към външната политика на предшественика му Доналд Тръмп, припомня БНР.

На въпрос дали очаква сегашната администрация да попречи на преизбирането му, Орбан каза, че „рано или късно американците ще разберат, че въпросите в Унгария трябва да бъдат решавани от унгарците“. Според него е по-добре лявото либерално правителство в Съединените щати да има добър партньор в лицето на консервативен християндемократически кабинет, който освен това се радва и на дългосрочната подкрепа на унгарския народ. 

Очаква се изборите през април догодина в Унгария да бъдат оспорвани, тъй като проучвания на общественото мнение сочат, че партията на премиера ФИДЕС има твърде близък резултат с коалиция от опозиционни формации от целия политически спектър. 

Междувременно властите в Унгария наредиха книгите за деца, които се смята, че съдържат хомосексуална пропаганда, да бъдат предлагани в книжарниците в плътна опаковка, предаде Ройтерс. 

Набелязани са произведения, в които се смята, че става дума за смяна на пола или съдържат „откровени описания на сексуалност“.

Книгите трябва да се продават отделно, като това не може да става на по-малко от 200 метра от църкви или училища. 

Предполага се, че заповедта е първата от серия директиви, след приетия през юни закон, който забранява използването на материали в училищата, свързани с ЛГБТИ общността и смяната на пола . 

Еврокомисията определя това законодателство като дискриминационно и противоречащо на европейските ценности.

Източник: БНР

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button