Статии

РОД проведе среща със социалния министър

ЮНИ – МЕСЕЦ НА СЕМЕЙСТВОТО

АВТОР: Магдалена Ташева

Политическите събития от последната година изправят българското общество пред нови предизвикателства в защитата на традиционното семейство и подрастващите. В отстояването на тази кауза и като част от подготовката ни за предстоящия Месец на семейството Сдружение РОД потърси съдействието на Министерството на труда и социалната политика. Благодарим на министър Георги Гьоков, с когото на 16 май проведохме задълбочен и много информативен разговор.

Представители на Сдружение РОД – съпредседателите Давид Александров и Иван Вълков и бившият депутат Магдалена Ташева, поставиха следните теми на вниманието на Министерството:

1. Юни – Месец на семейството

Това е програма, която РОД в сътрудничество с други граждански организации провежда традиционно като антитеза на финансираните отвън гей прайдове в България. Поставихме въпроса за присъствието на деца на София Прайд, на който те наблюдават неподходящи за възрастта им сексуално експлицитни прояви, танци на стриптизьори и др. Министърът предложи проблемът за присъствието на малолетни и непълнолетни да бъде отнесен към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД);

2. Порочният Закон за социалните услуги (ЗСУ) навърши 2 години.

За пореден път настояхме за неговата пълна отмяна. Предложихме, ако е нужно, тя да бъде предшествана от експертен анализ и равносметка под формата на конференция или семинар с участието на Министерството, тъй като приложението на Закона за изминалото време оголи много негови недостатъци и дефицити, например:

а) Все още не е изготвена Националната карта на социалните услуги. Тя трябваше да бъде факт до 12 месеца след влизането на ЗСУ в сила на 01.07.2020 г. Впоследствие, през промяна в Закона за извънредното положение, крайният срок за приемане на Националната карта бе удължен до 01.01.2022 г. Оттогава мина половин година, но резултат няма.

б) Напълно неясни остават функциите на създадената с този закон Агенция за качеството на социалните услуги (АКСУ).

Агенцията трябва да сертифицира частните доставчици на социални услуги (ЧДСУ). Но както показват трагедиите в дом „Свети Георги“ във Варна, собственост на фирма „А-2017“, лишаването от лиценз не пречи на доставчика да продължава дейността си и да печели от нея. Не могат да му попречат и сигналите до прокуратурата и други държавни институции. Министърът сподели нашата тревога от бездействието на прокуратурата и потвърди излезлите на 9 май информации, че само за една година в домовете на въпросната фирма във Варна и Девна са починали 300 обитатели!

в) Продължава узаконеното отвличане на деца от родителите им както в България, така и в чужбина. Изтъкнахме примери като новороденият Пламен Стоянов в Париж и Томас Цветанов Цолов в Палма де Майорка.    

3. Подготвената „Стратегия на ЕС за правата на детето и Европейска гаранция за децата“ предизвиква тревога.

Авторите й твърдят, че тя представлява „нова всеобхватна политическа рамка на ЕС за гарантиране на защитата на правата на всички деца и осигуряване на достъп до основни услуги за уязвимите деца“, в изработването на която са отразени „мненията и предложенията на над 10 хиляди деца, събрани чрез онлайн въпросник и други форми на консултации“.

Тази нова „Европейска стратегия“ е разработена с дейното участие на ILGA EUROPE (съкр. от International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association). 

Асоциацията с гордост отбелязва на своя сайт, че с нейно съдействие в „Европейската стратегия за детето“ са залегнали текстове за „защита правата на ЛГБТИ-деца и свободното придвижване на „Семействата на Дъгата“ из Европа“. Като аргумент Асоциацията цитира някаква статистика, според която „15% от ЛГБТИ-децата на възраст 15-17 години са преживели кибер насилие по отношение на тяхната сексуална ориентация, джендърна идентичност и полови характеристики“.

Това ли са проблемите на децата и юношите в България?! Сигнализирахме министъра за заплахите от прилагането на подобен „морал“ в българското законодателство. 

По всички поставени въпроси срещнахме разбиране и готовност на министерството да се анализират предложенията на РОД. Срещата завърши с договорката този диалог да стане редовен, например под формата на срещи между РОД и ресорен зам.-министър на труда и социалната политика.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button