Статии

Пресконференция за дискриминираното семейство

Автор Виктория Георгиева, журналист

Преди няколко дни беше проведена съвместна пресконференция с ВМРО. На нея беше г-н Ангел Джамбазки – зам. председател на ВМРО и евродепутат, подчерта общите цели – защита на традиционното семейство, тоест мъж, жена и децата им, както и недопускането на промяната на Конституцията, по-конкретно частта за Семейния кодекс, в който ясно е регламентирано, че бракът се сключва между мъж и жена.

На пресконференцията бяха засегнати и гласуваната през април в ЕП Стратегия за детето, антисемейната политика, която се води в ЕП, насочена към пропагандиране на различни форми на съжителство, включително между еднополови, както и агресивната пропаганда сред младите. Г-н Джамбазки даде пример с протичащия в момента Sofia Pride Film Fest, и един от филмите – „Змия”, чиито анонс предизвика негативни реакции в обществото. Той подчерта и, меко казано, спорната основа, на която тече дебатът в ЕП по тези теми, а именно – овластяването на непълнолетни да взимат решения, което противоречи на всяка правна система.

Адвокат Владимир Шейтанов от РОД припомни, че през април беше приета и резолюция за приемане на Стратегията за детето. Стратегията представлява периодичен материал на ЕП и ЕК, който се приема на всеки 3, 4 години и включва различни актове, целящи да повлияят на средата, в която се отглеждат и възпитават европейските деца.  ЕК предлага нов подход за решение на проблемите на бедността и социалното изключване на децата, а именно – децата да бъдат включени много по-активно в реалната политика – на национално, европейски и универсално ниво. Адвокат Шейтанов заключи, че овластяване на незрели деца означава, че някой ще ги манипулира, решавайки проблемите в своя полза. Той подчерта, че от РОД ще продължат да настояват за отмяна на този документ, както и за представянето на реална стратегия.

Давид Александров – съпредседател в РОД обяви, че на 12.06 от 12:00 часа, на НДК, ще се проведе шествие за традиционното българско християнско семейство. Той уточни, че думата „християнско” е нарочно използвана, защото за да можем да се отстояват принципите на семейството, трябва да има правна рамка, а както е записано в Конституцията ни, ние сме православен народ, което означава, че не може да ни бъдат налагани каквито и да е документи и директиви, които противоречат на християнската ни вяра.

Г-н Александров коментира и Европейската гаранция за детето, в която никъде не се споменава родителя. Нещо повече – в Стратегията за детето думата родител присъства само 4 пъти, като 3 от тях са с негативна конотация – той е насилник. Както подчерта Давид Александров, дата на шествието не е случайна – тогава ще се проведе и София Прайд, чрез който се правят опити за налагането на практики, които не са част от нашата култура. Защото, както подчерта той: „правото не може да налага закони, които са против традициите, нравите и морала в обществото”.

Видео от конференцията може да видите от:
https://www.facebook.com/Djambazki.VMRO/videos/834045010548447

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button