Статии

Мюнхен иска да освети стадиона си за срещата от Европейското първенство в цветовете на дъгата

Всички парламентарни групи в градския съвет на Мюнхен са единодушни: по време на мача от Европейското първенство срещу Унгария cтадионът трябва да блести в цветовете на дъгата – като сигнал против закона за цензурата на правителството на Орбан, насочен срещу ЛГБТК.

Едва във вторник унгарският парламент одобри закон, който ограничава правото на младите хора да бъдат информирани по теми като хомосексуалност и транссексуалност. Твърди се, че премиерът Орбан особено е държал на този закон. Още откакто става ясно, че Унгария има подобни намерения, в Германия се чуват призиви да се даде ясен сигнал по време на Европейското първенство по футбол.

И така, градският съвет на Мюнхен се присъединява към тази акция. Парламентът иска осветление в цветовете на дъгата на стадиона, където ще се състои футболният сблъсък между Германия и Унгария. „Градът ни, който е столица на провинцията, изповядва многообразие, толерантност и реално равенство в спорта и в обществото като цяло“, се казва в междупартийното заявление.

Сега главният кмет на Мюнхен Дитер Райтер (от социалдемократическата партия) иска да се обърне към УЕФА и към Немския футболен съюз, за да преговаря с тях за дъгата. Всъщност градският съвет трябва официално да се произнесе за заявлението чак в сряда, тоест в деня на мача, но Райтер не иска да чака толкова дълго. „Тъй като заявлението е подадено от всички парламентарни групи, ще се обърна към организатора УЕФА/Немски футболен съюз още в началото на седмицата,“ каза той. Това било важен знак за толерантност и равенство.

Съюзът на лесбийките и гейовете в Германия (LSVD) приветства идеята. „Нали тъкмо сме в месеца на прайдовете. Това би бил един ясен знак.“, така се изрази федералният председател на LSVD Кристиан Рудолф, който едновременно е и първото контактно лице за полово и сексуално многообразие към Немския футболен съюз. Сега Европейският футболен съюз УЕФА е призован да „подкрепи проекта“.

Рудолф се позова и на капитанската лента в цветовете на дъгата, която вратарят на националния отбор Мануел Нойер вече носеше в първата квалификационна среща в Мюнхен срещу Франция, завършила с резултат 0:1. „При такива мачове наистина има още по-голям смисъл – важно е подобни действия вече да не се забраняват“, каза Рудолф. Според него спортът не бива да се крие и трябва да отстоява своите ценности.

Според волята на градските съветници кметството на Мюнхен също трябва да бъде украсено със знамена в цветовете на дъгата. „По повод мача на Европейското първенство между Германия и Унгария за град Мюнхен, столица на една от федералните провинции, е важно да покаже солидарност с общността на ЛГБТ в Унгария, която страда от затегнатото в момента хомофобско и трансфобско законодателство на унгарското правителство“, се казва в искането. Играта срещу Унгария е начин за „изпращане на посланието, че Мюнхен се застъпва за едно цветно, разнообразно и толерантно общество“.
Превод за РОД: Зора Русинова
Източник: SPIEGEL Politik

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button