Статии

Госпожо Караянчева, още си чакаме срещата! Няма я.

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

вторник, 21 юли 2020 г.

Уважаема г-жо Караянчева,

С цялото уважение към институцията, която представлявате, искаме да попитаме къде е Вашата чуваемост и комуникативност, за която претендирате в последните си медийни изяви?
Българските родители от година и половина не са се прибирали от площадите в очакване на Вашата чуваемност, на властимащите по Закона за социалните услуги. А сега изведнъж виждаме това:

„И правителството, и парламентът, и премиерът, знаете, винаги когато има искания, откликва, чува и реагира. Няма проблем да влезем в контакт с хората“, подчерта председателят на Народното събрание. По думите й високомерието никога не е било отличителна черта на ГЕРБ.“”

Родителското движение, обединяващо десетки родителски сдружения и граждански инициативи, което застана срещу тоталитарния, антисемеен, вреден за семейството и обществото Закон за социалните услуги, не веднъж е правило опит за срещи с управляващата партия ГЕРБ, на централно и местно ниво.

Последния път, Сдружение „РОД“ изпрати искане за среща лично с премиера г-н Бойко Борисов, предвид важността на проблема. Разбира се, срещата ни беше отказана с писмо Изх № 1695/20 от 23.06.2020 г. от администрацията на Министерски съвет. Под предлог голямата ангажираност на ръководството, бяхме удобно препращани към някакви периферни звена. А тежестта на закона е такава, че приет с гласовете на управляващата партия, той стигна до Конституционния съд и там три негови члена бяха обявени за неконституционосъобразни.

Закон с подобна обществена значимост не допуска тази проблематика да се обсъжда с периферни звена. Нужна беше адекватна и отговорна реакция на онези, които са го гласували в Комисии и Пленарна зала.

Уважаема г-жо Караянчева, уважаеми г-н Борисов, това ли е комуникативността ви с гражданското общество, защото фактите говорят друго. Повече от 6 месеца министър Деница Сачева, член на Вашия кабинет, залъгваше родителските организации с обещания за диалог и промени в текста на Закона за социалните услуги. Диалога така и  не се състоя, а закона влезе в сила без нито една промяна.   Днес, Вашата „комуникативност“ и готовност да разговаряте с протестиращите граждани е принудителна, под натиска на обществото. И отново се разказват „приказки“ че протестиращите нямали лидери. Сдружение РОД има и лидери и идеи в областта на правата на семейството и семейните отношения.

С политическо високомерие и лицемерна политика, управляващите винаги  неизбежно стигат до онова, което днес владее улиците и площадите на българските градове.

Това е резултатът на Вашата комуникативност и желание за диалог – загуба на общественото доверие и политическа перспектива, дори в условията на световната пандемия КОВИД-19.

Законът за социалните услуги бе натрапен на българското общество, въпреки неговото несъгласие, в нарушение на неговия неподправен стремеж да запази семейството и традиционните семейни ценности. Това е недопустимо във всяко социално общество. Един народ може да бъде излъган веднъж, два пъти, даже няколко години, но не и завинаги!

Даниела Павлова, Член на Управителния съвет на Сдружение „РОД“

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button