Статии

Писмо до БПЦ относно предаване по БНТ2

ДО

НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВЕТИЯ СИНОД

НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

ОТНОСНО: Молба във връзка с предаване по БНТ2

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

С възмущение искаме да Ви информираме, че на 17.03.2020 г. в предаването на БНТ2 „Днес и утре“ бе излъчен филм на DW, съдъжращ открито сексуално съдържание. Става въпрос за т. нар. „научна“ гледна точка по въпроса за мастурбацията, полезността от последната и т.н. Това се случва непосредствено след като по същата телевизия приключва програмата за дистанционно обучение на децата по време на извънредното положение. За нас, българските родители подобни „допуски“ от страна на ръководството на Националната телевизия са не просто провокация, а нагло потъпкване на правата на децата ни, уредени в чл. 10, чл. 17, чл. 17а от Закона за радиото и телевизията, както редица други законови и подзаконови разпоредби, включително критериите за оценка на съдържание, приети с решение № РД-05-109 на СЕМ от 28.09.2017 г.

Също така, в предаването на БНТ „Библиотеката“ на 08.03.2020 беше представена книгата „Плодът на познанието“. В предаването бяха допуснати неподходящи за деца изображения, коментари и т.н. също с открито сексуално съдържание.

За нас, българските родители, е недопустимо във време на криза с хиляди човешки трагедии в Европа и по света, по време на карантина, хора с позиции в медиите да се възползват от повишения зрителски интерес и съсредоточеност, за да пропагандират разврат.

Обръщаме се към Вас с молба като глава на Православната ни църква и пазител на морала и християнските ценности в душите на българите, да се намесите и дадете Вашето становище и препоръки до институциите и организациите, допуснали тази злоупотреба. Молим също да изразите становище на Светия Синод на БПЦ пред изпълнителната и съдебната власт по поставения въпрос.

Надяваме се на Вашата активна позиция и подкрепа, за да се ограничат до минимум страданията на народа ни причинени от греха.

От името на

Сдружение „Родители обединени за децата“

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button