В медиитеСтатии

В САЩ предлагат да се лекува мъжествеността с помощта на „културата на принцесите“

Ново проучване установява, че децата, които са ангажирани с „културата на принцесите”, са по-склонни да имат прогресивни възгледи за жените и да се придържат по-малко към нагласите на „токсичната мъжественост”.

Изводът, че „токсичната мъжественост“ трябва да се лекува с помощта на така наречената „култура на принцесите”, е направен от психолози от САЩ въз основа на резултатите от дългосрочно проучване.

Изследването е проведено под ръководството на Сара Койн (Sarah Coyne), професор в Университета Бригъм Йънг (BYU). В края на проучването, авторът прави извода, че „децата, които се увличат по „принцеса културата”  по-късно има по-голяма вероятност да се придържат към прогресивните възгледи за жените и е по-малко вероятно да държат на възгледа за токсичната мъжественост.“

„Като психолог по развитието ми е интересно да наблюдавам нещата с течение на времето “, казва Койн. „ Удивителното е, че в „културата на принцесите” има наистина дълбоки и красиви черти на женственост и взаимоотношения. Ако можем да разберем това, то наистина може да бъде лечебно за човечеството.  „Предишното ни проучване установи, че в краткосрочен план културата на принцесите има отрицателен ефект. Но това се променя с времето“. Виждаме дългосрочното положително въздействие на „културата на принцесите” върху това какво мислим за пола .”

В САЩ предлагат да се лекува мъжествеността с помощта на културата на принцесите
Photo by Nate Edwards/BYU Photo

„Културата на принцесите дава на жените ключови сюжетни линии, където те са главните герои. Те следват мечтите си, помагат на хората около тях и стават личности, на които не им е предписана роля поради пола им“, казва Койн, цитирайки скорошни принцеси като Моана и Елза, които представляват нова вълна от принцеси на Дисни.

Изследването, в което са анкетирани над 300 деца в предучилищна възраст и след това пет години по-късно, както и техните родители, установи, че увеличеното участие в „културата на принцесите” в тази възраст води до „по-прогресивно отношение към жените в ранна юношеска възраст“ …

Койн подчерта, че участниците в експеримента, които са били дълбоко ангажирани с културата на принцесите, са по-малко склонни да приемат нагласите за „токсична мъжественост“: стриктно спазване на половите роли, подкрепящи културните норми, които благоприятстват господството на мъжете.

„Момчетата, които рано са били изложени на „културата на принцесите”, като правило, много по-добре изразяват емоциите в отношенията си “, казва Койн. “ Вместо да потискат чувствата си или да се чувстват така, сякаш трябва да се бият с някой, който ги предизвиква, те могат да изразяват емоциите си по ненасилствен начин .“

Нека припомним, че в западните страни активно се популяризира идеята за т. нар. „токсична мъжественост“, според която някои мъжки качества се представят като „отровни“, тоест вредни за обществото. В рамките на тази идеология се осъждат такива качества на мъжете като емоционална сдържаност, смелост, съперничество, напористост, твърдост и борба за статут в обществото.

Твърди се, че тези качества са източник на много злини и причина за такива явления като социално неравенство, домашно насилие, потисничество на малцинствата. Заслужава да се отбележи, че авторът на тази идеология е представител само на едно от малцинствата – Робърт Конъл, който след операция за смяна на пола започва да се нарича Рейвин Конъл.

В същото време привържениците на идеята за премахване на „токсичната мъжественост“ смятат, че има и правилна мъжественост, обаче, каква трябва да бъде и те самите не могат да обяснят ясно. В отговор на този въпрос, те изхождат от идеята какъв не трябва да бъде „истинският мъжествен мъж”, а не от това, какъв трябва да бъде. ИА Красная Весна        

Превод: Красимира Станева-Ахмедова

https://news.byu.edu/intellect/byu-study-finds-that-princess-culture-can-heal-toxic-masculinity-over-time

https://rossaprimavera.ru/news/0176a51c

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button