В медиитеСтатии

Сблъсъци между противници на гей парада и полицията в Тблиси

Противниците на налагането на нетрадиционни сексуални отношения се опитаха да блокират пътя, по който трябваше да започне действието на ЛГБТ движението. Представители на полицията защитиха организаторите на ЛГБТ седмицата и не позволиха на протестиращи от Тбилиси да се приближат до тях.

Камъни, яйца и бутилки летяха към представители на грузинската ЛГБТ общност през полицейския кордон. В резултат на сбиване с полицията за съпротива бяха задържани 11 души.

Тбилиси „Прайд“ обяви седмица на защита на правата на ЛГБТ групировките от 1 до 5 юли. В последния ден в центъра на грузинската столица трябва да се проведе ЛГБТ шествие, чието провеждане предизвика остра реакция в обществото.

Лидерът на консервативното движение Ери Леван Васадзе призова поддръжниците на традиционните ценности да се противопоставят на налагането на ЛГБТ идеологията и пропагандата в Грузия и поиска от властите да приемат закон, забраняващ пропагандата на разврата.

По-рано председателят на управляващата „Грузинска мечта“ Иракли Кобахидзе, грузинският премиер Иракли Гарибашвили и кметът на Тбилиси Каха Каладзе се противопоставиха на акцията на ЛГБТ, тъй като правата на всички граждани вече са защитени от законите на Грузия, а натрапчивата кампания е нарушение на гражданите права.

Представители на прозападната опозиция на Грузия, омбудсманът на страната Нино Ломжария и разбира се, евродепутатите поискаха от грузинските власти да осигурят защитата на участниците в гей парада от възмущението на консервативно настроените граждани на кавказката държава.

/Превод: СМ/ 

Източник
Pogled.info
Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button