Статии

Американският педиатър д-р Моник Роблес: Терминът полова ориентация не е взаимозаменяем с термина пол

Докторката от Колорадо, САЩ даде становище по българското дело пред Конституционния съд за 'пола'

„Терминът полова ориентация не е взаимозаменяем с термина пол, който е вроден и неизменен. Децата са в състояние да определят правилно своя биологичен пол и пола на другите още на възраст от 3 до 6 години. Половата ориентация е социален продукт и се основава на стереотипно поведение и не е определение за мъж или жена. Съществуват множество опасности, свързани с насърчаването на социалния преход, потискането на пубертета и прилагането на хормони за различните полове на децата. Тази парадигма на „лечение“ се намесва в естествения процес на развитие и създава патологично състояние за индивида, който се превръща в пациент за цял живот“. Това гласи становището на д-р Моник Роблес инструктор в Катедрата по педиатрия, Секция по критична медицина в Университета на Колорадо, Факултет по медицина в Колорадо, САЩ. То е депозирано пред българския Конституционен съд (КС) във връзка с делото образувано там по искане на Гражданска колегия на Върховния касационен съд (ВКС) по въпроса – има ли понятието „пол“ различно от биологичното измерение.

„Безспорно е, че биологичният пол не е концепция, която може да бъде ограничавана или изкуствено определяна само въз основа на вида на външните гениталии. Хирурзите стават все по-способни да конструират изкуствени гениталии, но тези „допълнения“ не променят биологичния пол на получателите, които не са по- способни да осъществяват репродуктивните роли на противоположния биологичен пол, както са били без операцията. Не се променя и биологичният пол като функция на средата, осигурена за детето. Никаква степен на подкрепа на едно малко момче в превръщането му в момиченце, за да бъде считано от него и от другите за момиченце, не го прави биологично момиченце“, категорична е д-р Роблес.

Пълния текст на становището на американския лекар може да прочетете в приложения файл:
https://mega.nz/file/Ak4SWYga#rvYiHIrFDyDvFS1rFXCelxxRQ4NakZsOUhVUlZpZV_I

Източник: https://legalworld.bg/amerikanskiiat-ekspert-po-bioetika-d-r-monik-robles-terminyt-polova-orientaciia-ne-e-vzaimozameniaem-s-termina-pol

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button