Сдружение РОДСтатии

Пловдивчани ще подкрепят протест за отмяна на ЗСУ, който ще се проведе тази събота в столицата.

Пловдивски родителски организации, се готвят да подкрепят протест за отмяна на противоречивия Закон за социалните услуги, който ще се проведе тази събота в столицата.
За сборен пункт е определен кв. Кършияка до спортна зала Строител. Тръгване от Пловдив в 9:45 часа.

Вече цяла година, родители от различни градове на страната провеждат протести, които изобличават водените антисемейни и антидетски политики, чрез прокарване на законодателство, копирано от чужди държави, което приватизира социалния сектор и го дава в ръцете на частни НПО.
Протестиращите твърдят, че на тези НПО, се дават свръх правомощния, дори над тези на държавните институции и органи. Изземват се конституционните права на родителите, деца могат да бъдат отнемани по неясни критерии без съдебно решение от мултидисциплинарни екипи.

Поради голямата обществена активност, за противоконституционност на Закон за социалните услуги, беше сезиран Конституционния съд на Република България от страна на ПП БСП за България на 5 март тази година. Партия Атака, наскоро внесе втори законопроект за пълна отмяна на закона. Притеснения относно негови текстове, изразиха ПП Воля, чрез своя депутат г-жа Елена Пешева, както и ПП ВМРО.
Въпреки това, социалният министър Деница Сачева, показва непоколебимост, че този закон трябва да влезе в сила от 01.07.2020г и да заработи, независимо от неосъществения обществен дебат, който тя беше обещала да направи, както и постоянно изразяваното обществено несъгласие.

В момента, дори сега, преди приемането на закона, се отнемат деца предимно от бедни семейства. Преди дни имаше протест за случай на отнето момче на 4 годинки от семейството му в Асеновград, с полиция, директно от детската градина.

https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%bf%d0%b8%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%b2%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5/

Показателен е също така, случаят на Екатерина от с. Балша, на която бяха отнети три деца, едното от които директно от училище с полицейски екип.
Родителите са категорични, че протестите няма да спрат до пълна отмяна на закона.

Анализи на закона, са правени от големи имена в българското и международно право. Всички те са категорични, че този закон е пагубен за българското семейство и общество. Международната юридическа организация ADF International, входира свое становище към Конституционния съд на Република България по дело номер 3/2020г, в което изразява същата позиция.

https://rod-bg.com/legislation/adf-international-novijat-zakon-za-socialnite-uslugi-v-blgarija-predstavljava-zaplaha-za-roditelskite-prava/

Протеста – шествие, ще се проведе в събота, 20.6.2020г, стартиращ 13:00ч пред НДК до президентството.

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button