Статии

Виктор Орбан ще откаже помощта на ЕС за възстановяване на Унгария от пандемията, ако тя е обвързана с оспорван закон

Унгария не иска да приеме пари от специалния фонд на ЕС, който ще помогне на страните да се възстановят от пандемията, ако тези средства са обвързани с условие Будапеща да отмени закона си, ограничаващ разпространението на информация за хомосексуалността. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, предаде ДПА.

Унгарското решение се съдържа в постановление, публикувано в държавния вестник на страната късно снощи.

Унгария неотдавна прие закон, който ограничава достъпа на подрастващите до материали, които обрисуват сексуални нрави, различни от хетеросексуалността и в които се говори за полова идентичност, различна от тази по рождение.

ЕК предприе юридически стъпки срещу Унгария заради закона и обвини унгарското правителство, че нарушава правата на ЛГБТ общността. ЕК освен това е в процес на одобрение на националните планове за това как да бъдат използвани европейските средства за възстановяване от пандемията.

Според Унгария ЕК бави одобрението на унгарския план, заради „отхвърлянето й по политически причини на национален закон за защита на децата“. Унгария ще приеме само споразумение, в което ЕК не налага като условие на страната нещо, което не налага на другите страни членки, се казва в унгарското решение, публикувано в държавния вестник.

Други страни също очакват одобрението от ЕК на техните национални планове. ЕК не е обвързвала одобрението на плана на Унгария с унгарския закон, припомня ДПА.

Ако планът бъде одобрен, Унгария ще получи около 7,2 милиарда евро европейски средства за възстановяване от пандемията.

Източник
novini.bg
Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button