Статии

ВЪЗХВАЛА НА ХОМОСЕКСУ@ЛИЗМА ПО ВРЕМЕ НА C0VID

Да живее културата! Да живее изкуството!

Най-бързият и лесен начин да се прокарат новото, модерното, различното, неморалното, ненормалното… е да се представят за изкуство.

Докато се вълнуваме от C0VID кризата, LGВТ вълната отново тихомълком обиколи България.

И така…

Под прикритието на културата…, като част от културния календар на България – провокативната драма „Бенедета“ на Пол Верховен откри фестивала Синелибри 2021.

https://impressio.dir.bg/kino/provokativnata-drama-benedeta-na-pol-verhoven-otkriva-festivala-sinelibri-2021

„Хомосексуалните хора са нормална част от живота ни и мисля, че просто трябва да се говори за това”, казва Верховен в интервю.

„Бенедета” или „Изкушение” е LGВТ филм.

Участвайки в Синелибри, той е включен във филмовите афиши на Бургас, Варна, Пловдив, Габрово, Велико Търново. Като едни от най-големите ценители на модерното и „вълнуващо“ кино, в Пловдив гледаха филма на 23 октомври, във Варна и Габрово се прожектира на 24, в Бургас – на 25, а търновци можеха да се насладят на лентата в кино „Искра” на 26 октомври.

Зрителите на фестивала станаха свидетели на официалната българска премиера на филма „Бенедета“, дръзка и оригинална адаптация на книгата „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия“ на Джудит К. Браун.

Хомосексуалност, насилие и религия се преплитат в новата творба на провокативния режисьор Пол Верховен.

https://impressio.dir.bg/kino/homoseksualnost-nasilie-i-religiya-v-noviya-film-benedeta-na-pol-verhoven

Майстор на предизвикателното и скандалното кино, този път Верховен залага на книгата на Джудит К. Браун, която се явява най-ранен документ за интимна връзка между жени в съвременната западна история. Действието се развива в ренесансова Италия. Младата монахиня Бенедета Карлини страда от смущаващи религиозни и еротични видения. Тя е избрана за игуменка заради необяснимите си способности, но скоро възникват съмнения, че има „свръхестествен договор с Исус“. Постепенно отношенията й с нейната помощничка се трансформират в романтична любовна връзка. Двете монахини-лесбийки от 17 век дори превръщат дървена статуетка на Дева Мария в секс играчка. Предполага се, че това е първият случай на регистрирано лесбийство в Западния свят.

Възхвала на хомосексу@лизма по време на C0VID

Френско-белгийската актриса Виржини Ефира се превъплъщава в образа на монахинята Бенедета Карлини (1591 – 1661). Тази роля я превръща в една от иконите на лесбийството.

Затова, освен номинация за „Златна палма“, филмът е номиниран и за т. нар. „Queer palm“ – независимо спонсорирана награда за избрани филми, свързани с LGВТ, участващи във филмовия фестивал в Кан. Да, вече има и такива награди…

В „Бенедета“ има убийство, самоубийство, насилие, сблъсък между секс и религия, сакрално и вулгарно под покрива на християнски манастир. Филмът е изключително непочтителен към вярата, религията и религиозните символи. На премиерата на филма в Щатите дори е бил съпътстван от протести на вярващи католици извън киносалона. Затова няма лиценз за прожекции в Русия и е забранен от Руската православна църква.

https://ria.ru/20210918/minkultury-1750659452.html

Трейлърът на филма казва всичко…

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button