Статии

Денят срещу ЗСУ

На 20.06.2020г. се проведе протест на граждански и родителски организации против влизане в сила на „Закона за социалните услуги“. Повече от година недоволството на български родители, обединени във групи в социалните мрежи, в граждански инициативи и в сдружения, се излива по улиците на страната, отправя се към управляващите във всички законови форми, чрез внасяне в институциите на писма, подписки и становища. Но отговор и обратна връзка от властимащите НЯМА. Затова 20.06.2020 бе обявен за „ДЕН НА НЕСЪГЛАСИЕ СЪС ЗСУ“
Към организирания от Сдружение – „Родители обединени за децата“ протест се присъединиха множество граждански организации, за да изразят единодушието си за отмяна на противоконституционния закон. Това са „Свобода за всеки“, „Свобода за семейството“, „Единение за семейството и децата“, „Асоциация за домашно образование“, БРЦК, Национална група „Родители Обединени за Децата“, Национална Асоциация „Поход за семейството“, „Асоциация общество и ценности“. Наложен по безпрецедентен начин на обществото ни, законът остро се критикува както от родители и граждански организации, така и от политически партии. Единствен Александър Сиди в качеството си на родител се осмели да представи опозицията в парламента, визирайки както своята партия- ВМРО, така и Атака и ВОЛЯ. Г-н Сиди не остана без критика от протестиращите за действията или бездействията на партията си в процеса на приемане на ЗСУ. Той пожела сила и постоянство, както на своята партия, така и на родителското движение, признавайки неспособността на опозицията да пребори либералните идеологии, налагани от правителството и мнозинството в парламента.
Протестът на 20.06.2020г получи и международна подкрепа в лицето на Бьорн Корф (основател на австрийската група за защита на деца Step Up 4 Children’s Rights) и Мариус Рейкерас (норвежки правозащитник на семействата и децата). Усложнената обстановка покрай Ковид-19 попречи на намеренията им да присъстват лично, но те изразиха съпричастността си с видео послания. Прочетено беше и писмо от Международна адвокатска организация от над 3000 адвокати Alliance Defending Freedom, с което подкрепят исканията на родителския протест.
На протеста присъстваха членове на сдружение РОД от София, Русе, Плевен, Симитли, Гоце Делчев, Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Видин, Благоевград, Дупница, Асеновград, Кърджали, Пазарджик и Добрич.

д-р Виктор Костов
д-р Виктор Костов

Събитието стартира с призива на един от председателите на Сдружение РОД- адв. Виктор Костов, председател и на „Свобода за всеки“, към международната общност, към различни наблюдатели, съветници, психолози и НПОта да разберат, че българите имаме права, имаме достойнство, обичаме Бога, обичаме децата си, обичаме семействата си и обичаме истината. Посочи съдбовната важност на решението, което стои в ръцете на Конституционния съд, относно съдбата на ЗСУ и обяви подкрепата за все още младото родителско движение от мощна международна общност от родителски организации и движения – „Коалиция за защита на семейството“. Стана ясно също така, че РОД е част от над 21 организации, изготвили петиция към Европейския съюз за нератифициране на Истанбулската Конвенция.
https://www.rod-bg.com/petition-against-joining-of-eu-in-ic

Модератор на протеста беше юрист Иван Вълков, член на управителния съвет на РОД.

Денят срещу ЗСУ
Денят срещу ЗСУ

Георги Павлов Асеновград- член на сдружение РОД излезе, с лицето си и със семейството си, за да благодари на всички включили се в каузата и доказващи, че ние българите никога няма да се примирим с антисемейни и антидетски закони по примера на Норвегия, Германия, Англия и много други европейски страни.

Денят срещу ЗСУ
Денят срещу ЗСУ

В изказването си адв. Владимир Шейтанов, председател на Сдружение РОД, говори за демагогията и едногодишните лъжи на политиците ни в опитите за диалог на родители и граждански сдружения с тях. Говори за генезиса на ЗСУ, Истанбулската Конвенция, както и други либерални, налагани ни насила практики и закони. Той отправи с възмущение въпроса къде е социалната помощ, социалната грижа, къде са социалните власти и социалната политика в обстановка на безпрецедентен срив на жизнения стандарт на българина след повече от три месеца принудително наложена безработица с невиждани размери. Говори за цинизма в предложението на политиците ни да борят проблемите на изпадналия в нужда народ с платени и задължителни социални услуги – консултиране, или информиране за реализиране на социални права, или обучение за повишаване на родителски капацитет.
Адв. Шейтанов коментира как страните, родили философията Барневерн и Югендамт, организации, рекламиращи политики за защита правата на децата, са днешните шампиони по бездетни семейства или семейства с едно дете, както и местата с най-много отнемани деца от семействата. Коментира и още едно невъобразимо зверство, което в западния свят се налага не като престъпление, а едва ли не като норма – педофилията. Съвем уместно посочи и примерите за навлизащия проблем в България, както и въпроса кой ще защити по-добре децата ни от това безумие. Биологичният родител или приемният гледач, или може би социалният дом с новото име – център за интегрирани социални услуги! Председателят на РОД обяви, че опитите за диалог с властта са изчерпани, че границата е прекрачена.
„Родители обединени за децата“ обявяват: УПРАВЛЯВАЩИТЕ НАРУШИХА СОЦИАЛНИЯ МИР, СЛЕДВА „СЕДМИЦА НА НЕСЪГЛАСИЕ СЪС ЗСУ“ . Призовават родителите да ползват алтернативни, допустими от закона форми на обучение за децата си- училища и детски градини. Призовават за сформиране на граждански мултидисциплинарни екипи по градовете за защита от беззаконна, корумпирана намеса в семейството! Обявяват разгръщане на кампания за информиране и сътрудничество с международни организации и институции в защита на българските родители срещу беззаконията от изпълнението на ЗСУ!

Денят срещу ЗСУ
Денят срещу ЗСУ

Сред гостите подкрепящи протеста Радослава Петкова (заместник – председателят на „Асоциация за домашно образование“) посочи алтернатива на институционализирането на децата по примера на тяхната организация . От тяхно име тя изрази подкрепа за отмяна на ЗСУ тъй като и те, както много други не подкрепят намесата на държавата в семейството, в избора на всеки свободно и според разбиранията си да се грижи за своите деца, права закрепени както в констиуцията на България, така и в много международни документи, които България е подписала и е задължена да спазва.

Денят срещу ЗСУ
Денят срещу ЗСУ

Заместник председателя на Национална Асоциация „Поход за семейството“ Ивайло Тинчев остро критикува управляващите за неумението или нежеланието на управляващите да разберат исканията им. Разясни на присъстващите опита на организацията им да влезе в конструктивен диалог с министър Сачева, чрез множество предложения за промени в закона и пълната липса на чуваемост и обяви позицията на „Поход за семейството“ за пълна отмяна на ЗСУ.

Денят срещу ЗСУ
Денят срещу ЗСУ

Михаела Джоргова представи „Асоциация общество и ценности“, уважавана организация с тринадесет годишен опит в борбата за правата на семействата и децата в България. Тя също изрази разочарованието си от липсата на диалог с властта по проблемите в ЗСУ и обяви позицията на организацията за отмяна на закона, който не може и не бива да влиза в този си вид. Г-жа Джоргова окуражи борещите се за тази кауза да не се съмняват, че една малка група може да постигне промяна, посочвайки намесата на тяхната гражданска организация, постигнала успехи срещу редица казуси, като опита за легализиране на простиуцията, легализиране на фактическите съжителства, оттам на многоженството и кръвосмешението, опита за озаконяване на хомосексуалните бракове. Посочи и многото други опити за законодателни промени срещу традиционното семейство, които навлизат по различни начини, и подчерта колко е важно родителските и граждански общества да останат независими, с повишено внимание и готови за продължителни битки за отстояване на достойнството и свободата на личността, брака и семейството.

Денят срещу ЗСУ
Денят срещу ЗСУ

БРЦК бе предсавена от Людмила Дукова. Тя призова хората, въпреки наближаващата дата за влизане в сила на ЗСУ, да не се отказват да заявяват по всички възможни начини на власта, че българите четат и разбират законите, че знаят и отстояват правата си, че няма да допуснат вмешателство в семействата си.

От името на Евангелските протестански църкви в България, пастор Пелтеков, прочете писмо – петиция към народното събрание, миинистерството и всички медии, че застават в защита на българското семейство, то да бъде непрекосновена територия, и призова това, което Бог е съчетал, човек да не го разлъчва.

Денят срещу ЗСУ
Денят срещу ЗСУ

Още снимки от протеста ТУК

Последва шествие през булевард Витошка, където се присъединиха много хора до президенството. Пред храма „Св. Неделя“ хората спряха, за да изкажат благодарността си към Българската православна църква и да чуят части от становището на БПЦ срещу ЗСУ.  https://www.youtube.com/embed/Uf-BIJrzhnQ?rel=0&modestbranding=0&controls=1&showinfo=1&fs=1&wmode=transparent

Пред президентството Даниела Павлова представи реални случаи на инстуционално насилие и произвол както в чужбина, така и в България, чрез отвличане на деца от семействата им и годините борба на тези семейства, както и страданието или смъртта на тези деца под грижите на службите за защита. Една стена от снимки на деца и покъртителни случаи- плодове на ЗСУ идеологията и практиката, която от 01.07.2020 безпрепятствено ще се ползва и в България.

Адвокат Стефанова прочете писмо от правния център на „Ordo Iuris“, международна правозащитна организация от Варшава, Полша, подкрепила каузата и протеста против ЗСУ.
Истинско вълнение предизвика изказването на дългогодишния бивш социален работник г-жа Евелина Иванова. Нейният разказ за годините нередности на системата, за институционалния произвол и корупцията, както и увереността и, че ЗСУ ще влоши състоянието на сектора, предизвика силна реакция у хората. Г-жа Иванова призова управляващите да проявят здрав разум и да помислят истински за децата и семействата в нужда.
Даниела Николова от варненското сдружение „Единение за семейството и децата“ представи законовия начин, по който са се обръщали към властта чрез подписка на около 5000 души, чрез становища и писма, и изрази омерзението им от контакта с властта. „Те се правят, че не ни чуват“. Спомена и множеството лъжи на министър Сачева и отново липсата на диалог. Даниела Николова акцентира и върху един малко засегнат детайл, определящ търговския характер на ЗСУ – отдаването на концесия на социалните услуги, както и обяви категоричната позиция на „Единение за семейството и децата“ за пълна отмяна на ЗСУ.

Известна фигура в родителското движение- Валентин Желев, по-известен като Дядо Вальо, благодарение на който в България за първи път се заговори за отнетите деца и идеологията Барневерн, призова правителството ни да не повтаря печалния опита на Норвегия в семейните политики.

Денят срещу ЗСУ
Денят срещу ЗСУ

Давид Александров, член на УС на РОД, помоли всички членове на РОД, обикновените хора, родителите, работещи всекидневно повече от година да излязат и да покажат кои са, защото спекулациите и обвиненията в това спонтанно и изцяло гражданско движение станаха много. Благодари както на тях, така и на другите организации, включили се в протеста, някои от тях с многогодишен опит в защита на семейството и семейните ценности, други създадени наскоро в отговор на все по-агресивната антисемейна политика на властта. Благодари на „Свобода за всеки“, на „Единение за семейството и децата“, на Денка Арабаджийска и нейната пловдивска група, на „Асоциация за домашно образование“, на БРЦК, на „Поход за семейството“, на „Асоциация общество и ценности“, както и на многото вече международни организации, от които Сдружение РОД стана част.
Гордан Мерк, член на сдружение РОД, работещ активно за каузата, завърши протеста с думите: „Всяка цивилизация се гради на семейството и ние трябва да продължаваме да защитаваме тази старинна институция“ и обобщи по един простичък и красив начин исканията в родителското движение: „Ние не искаме неправилна намеса в семейството, искаме повече свобода за семействата с повече отговорности, а не по-малко свобода с повече контрол. Хората в тази страна са умирали за свободата си. България е велика страна и ние трябва да направим България велика отново. ОТ НАС ЗАВИСИ!“

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button