Статии

Унгарци на гей парада в Будапеща срещу анти-ЛГБТ закона

Унгарци се включиха в ежегодния гей парад в унгарската столица Будапеща, който тази година се провежда и като протест срещу новия закон, прокаран от правителството, според който се ограничава преподаването на въпросите на хомосексуалността и транссексуалността в училищата, съобщава „Ройтерс“.

В свое изявление организаторите на тази годишния прайд в Будапеща заявяват, че митингът им ще покаже противопоставяне на „жадните за власт политици“ и ще отхвърли сплашването на ЛГБТ+ хората.

„Вместо да защитава малцинствата, правителството на Фидес използва закони, за да направи членовете на ЛГБТ+ общността изгнаници в собствената си страна“, се казва още в изявлението.

Премиерът Виктор Орбан, който е на власт в страната от 2010 г. насам, залага на твърда социална политика, която се противопоставя на това, което нарича „джендър идеология“ и подкрепя „традиционните християнски ценности“.

Прокарания от него закон, който забранява пропагандирането на различна сексуалност, влезе в сила този месец.

Според Европейската комисия документът е дискриминационен и противоречи на европейските ценности за толерантност и индивидуална свобода, като това предизвика противорение между Брюксел и Будапеща.

Като израз над това над 40 посолства и чуждестранни културни институции в Унгария илязоха с изявление в подкрепа на прадйда в столицата. 

„Ние насърчаваме стъпките във всяка държава да гарантират равенството и достойнството на всички хора, независимо от тяхната сексуална ориентация или полова идентичност“, се казва в позицията, зад която подписите си са сложили посланиците в Унгария на САЩ, Великобритания и Германия.

Източник
webcafe.bg
Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button