Статии

Референдум за опазване на българския лев

Инициативен комитет с ПП Възраждане и участието на Сдружение РОД в лицето на Давид Александров, съпредседател на организацията, започва да събира подписи за провеждане на референдум за запазване на българския лев и против влизането на страната ни в Еврозоната. Инициаторите посочват, че подобно решение е необратимо, ще последва шокова инфлация и още по-голямо обедняване на българите.
Инициаторите на националното допитване изтъкнаха редица аргументи, с които от утре започват да събират подписи. Според тях България ще загуби целия си монетарен суверенитет и възможността сама да определя паричната си политика. Освен това приемането на еврото ще доведе до инфлация, за каквато икономиката ни не е готова, а щетите ще са основно върху малкия и среден бизнес посочи Деян Николов, организационен секретар на „Възраждане“, който ще бъде и говорител на Инициативния комитет:

„Това е една национална кампания, в която ще се включат хиляди доброволци, които ще събират подписи в продължение на 3 месеца. Целта ни е да съберем над 400 хиляди валидни подписа, с което да принудим буквално българското правителство да проведе референдум по темата.“

Въпросът към българските граждани ще бъде: Съгласни ли сте България да запази българския лев като единствена официална валута до 2043 година?

„Причината да сме избрали тази година е ясна и икономическа. В България, в следващите поне 20 години, няма да бъдем готови за влизане в еврозоната. От тази гледна точка смятаме, че този
въпрос трябва да бъде отложен във времето с поне 20 години. Ние сме против влизането на България в еврозоната изобщо“, уточни Николов.

Давид Александров заяви на пресконференция в БТА, озаглавена „Инициативен комитет стартира провеждането на референдум за запазване на българския лев“:

„От Сдружение РОД решихме, че това е наша кауза, след като вълнува родителите и съответно и децата. Смятаме, че начинът, по който се организира, е възможно най-добрият. Защото още от самото начало ние сме казали, че в референдума трябва да има само един въпрос.“

„В момента вървят процеси, както в Европейския съюз, така и в България, които са насочени, според нас, срещу семейството и децата. Докато ние говорим за еврото, паралелно върви „Европейска гаранция за детето“, в която виждаме риск от бедност. Таргетирани са именно децата от България и Румъния като целта, която са си поставили от Европарламента, е да се достигне до 50 хиляди деца, които са в риск от бедност. 2024 година, с влизането на еврото и с доказателствата, които се изложиха неведнъж, българското семейство предстои да обеднее. И българското семейство го знае. Притесненията са големи.“, заяви съпредседателят на Сдружение РОД Давид Александров.

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button