Статии

Референдум за опазване на българския лев

Инициативен комитет с ПП Възраждане и участието на Сдружение РОД в лицето на Давид Александров, съпредседател на организацията, започва да събира подписи за провеждане на референдум за запазване на българския лев и против влизането на страната ни в Еврозоната. Инициаторите посочват, че подобно решение е необратимо, ще последва шокова инфлация и още по-голямо обедняване на българите.
Инициаторите на националното допитване изтъкнаха редица аргументи, с които от утре започват да събират подписи. Според тях България ще загуби целия си монетарен суверенитет и възможността сама да определя паричната си политика. Освен това приемането на еврото ще доведе до инфлация, за каквато икономиката ни не е готова, а щетите ще са основно върху малкия и среден бизнес посочи Деян Николов, организационен секретар на „Възраждане“, който ще бъде и говорител на Инициативния комитет:

„Това е една национална кампания, в която ще се включат хиляди доброволци, които ще събират подписи в продължение на 3 месеца. Целта ни е да съберем над 400 хиляди валидни подписа, с което да принудим буквално българското правителство да проведе референдум по темата.“

Въпросът към българските граждани ще бъде: Съгласни ли сте България да запази българския лев като единствена официална валута до 2043 година?

„Причината да сме избрали тази година е ясна и икономическа. В България, в следващите поне 20 години, няма да бъдем готови за влизане в еврозоната. От тази гледна точка смятаме, че този
въпрос трябва да бъде отложен във времето с поне 20 години. Ние сме против влизането на България в еврозоната изобщо“, уточни Николов.

Давид Александров заяви на пресконференция в БТА, озаглавена „Инициативен комитет стартира провеждането на референдум за запазване на българския лев“:

„От Сдружение РОД решихме, че това е наша кауза, след като вълнува родителите и съответно и децата. Смятаме, че начинът, по който се организира, е възможно най-добрият. Защото още от самото начало ние сме казали, че в референдума трябва да има само един въпрос.“

„В момента вървят процеси, както в Европейския съюз, така и в България, които са насочени, според нас, срещу семейството и децата. Докато ние говорим за еврото, паралелно върви „Европейска гаранция за детето“, в която виждаме риск от бедност. Таргетирани са именно децата от България и Румъния като целта, която са си поставили от Европарламента, е да се достигне до 50 хиляди деца, които са в риск от бедност. 2024 година, с влизането на еврото и с доказателствата, които се изложиха неведнъж, българското семейство предстои да обеднее. И българското семейство го знае. Притесненията са големи.“, заяви съпредседателят на Сдружение РОД Давид Александров.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button