В медиитеСтатии

Орбан: Империалистите в Брюксел наказват демократично избрани правителства, които не им харесват

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обвини Брюксел в опити да наложи условия на страните от Общността и в навика да „наказва демократично избрани правителства, които той не харесва“, съобщава британският национален ежедневник The Times. Според Орбан „демократите, които подкрепят националистическата линия, ще трябва да се борят с тези, които се стремят да създадат европейска империя“.

The Times припомня, че миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разкритикува унгарския законопроект за забрана на „гей пропагандата“ и разпореди проверка за потенциални нарушения на върховенството на закона от страна на Будапеща.


Орбан, който е начело на унгарското правителство от 2010 г. и често влиза в конфликт с Европейската комисия заради „авторитарната си политика“, обвини Фон дер Лайен и европейските институции в „империалистически“ опити да наложат свои условия и в навика да „наказват демократично избрани правителства, които не им харесват“. „Това неизбежно ще доведе до липса на демокрация“, предупреди премиерът на Унгария в речта си по повод годишнината от изтеглянето на съветските войски от Унгария през 1991 г.

„Брюксел се управлява от хора, които вярват, че интеграцията е крайната цел. Демократите, които подкрепят националистическа линия, ще трябва да се борят с тези, които се стремят да създадат европейска империя“, цитира изданието думите на Орбан.


Както напомня вестникът, както Унгария, така и Полша с техните консервативни и националистически правителства не са съгласни с политиката на ЕС, особено по отношение на миграционните квоти и конституционните и съдебни реформи. В Брюксел нежеланието на Будапеща и Варшава да спазват общите правила се разглежда като нарушение на върховенството на закона.

Орбан очаква да използва проекта „Бъдещето на Европа“, стартиран от Европейския парламент

, Европейската комисия и Съвета на ЕС, за да обсъди „бъдещето на Европа“, за да помогне за намаляване на силата на Брюксел. Унгарският премиер подкрепя разпускането на Европейския парламент, чиито членове се избират пряко, и създаването на негово място на парламентарна асамблея с представители, назначени от националните парламенти. „Европейският парламент доказа, че това е задънена улица по отношение на изпълнението на критериите за европейска демокрация“, коментира Орбан.


Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли обаче не се съгласи с унгарския лидер и заяву: „Само тези, които не обичат демокрацията, мислят за разпускането на парламентите“.

Източник: „Фокус“

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button