В медиитеСтатии

През 2020 г. Черна гора стана първата държава извън Западна Европа, която узакони еднополовите бракове

Черногорският парламент гласува за узаконяване на еднополовите бракове, с което стана първата европейска страна извън ЕС и Западна Европа, която признава законно браковете между гей двойки, съобщиха информационните агенции. Законът бе гласуван от 42 от общо 81 депутати в парламента. През юли 2019 г. парламентът отхвърли законопроекта.

Четиримата депутати от националните малцинства, които са част от управляващата коалиция в Черна гора заедно с Демократичната партия на социалистите и Социалдемократите, не подкрепиха закона. Против беше и по-голямата част от опозицията.

Приемането на закона бе поздравено от лидерите на страната, които го оцениха като потвърждение на европейските ценности.

Голяма стъпка в правилната посока за обществото, за демократичната му зрялост и процеса на интеграция, написа в Туитър премиерът Душко Маркович.

,,Черна гора е с една стъпка по-близо до присъединяването към най-развитите световни демокрации. Родени свободни и равни в достойнството и правата!“, написа и президентът Мило Джуканович.

ЛГБТ организациите в Черна гора заявиха, че приемането на закона е голяма победа и оцениха, че е направена историческа стъпка в борбата за човешки права на ЛГБТ в Черна гора.

Посолствата на САЩ и Великобритания също поздравиха приемането на закона като „исторически ден за ЛГБТ обществото в Черна гора и много важна стъпка напред към равноправието и толерантността за всички“.

Страната с население около 620 000 души стана 32-ата страна член на ООН, която признава този вид партньорство между хора от един и същи пол.

Източник: https://novini.bg/sviat/balkani/606844

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button