В медиитеСтатии

Франция разреши оплождането ин витро за лесбийки и самотни жени

Париж, 29 юни /БТА/
Долната камара на френския парламент прие закон, позволяващ на самотни жени и лесбийки достъп до оплождане ин витро, предаде Асошиейтед прес.
Законът за биоетиката, внесен от правителството на френския президент Еманюел Макрон, беше одобрен с 326 гласа срещу 115 „против“. Мярката беше очаквана отдавна от групи за защита на правата на общността на ЛГБТ, които оказваха натиск за приемането й откакто Франция легализира еднополовите бракове през 2013 г.
Новият закон разширява достъпа до процедури като изкуствено и ин витро оплождане, които в момента са запазени само за хетеросексуални двойки. Тези процедури са безплатни във Франция и това ще се прилага и към лесбийките и самотните майки.
Здравният министър Оливие Веран заяви, че френските власти се готвят да въведат новия закон в сила възможно най-бързо, така че първите деца може да бъдат заченати до края на годината.
Гласуването отбелязва края на продължили две години дебати в парламента. Консервативното мнозинство в Сената отхвърли неведнъж тази мярка, но последната дума има долната камара на парламента.
/Асен Георгиев/

Източник: БТА

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button