Статии

За решението на Европейския съд или за Руската конституция – правна или демографска дилема

13 юли 2021 г

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) нареди на Русия да предприеме стъпки за признаване на еднополовите съюзи. Съдът постанови, че Русия е нарушила член 8 от Конвенцията за правата на човека относно правото на зачитане на личния и семейния живот, като е отказала да регистрира еднополови двойки.

ЕСПЧ посочи, че Русия е длъжна да гарантира зачитането на личния живот на жалбоподателите и да създаде правно основание за признаване и защита на отношенията между еднополови партньори.

Съдът взе това решение след разглеждане на жалби от три еднополови двойки от Русия относно забраната за еднополови бракове и отказа да се признаят други видове еднополови съюзи.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вече заяви, че Русия не може да се съобрази с решението на ЕСПЧ, тъй като това нарушава конституцията на страната. „Според нашата конституция е невъзможно!“ – заяви той.

Правата на малцинствата и одобрението им от мнозинството

През 2010 г. жалба до ЕСПЧ е подадена от три еднополови двойки, които са се опитали да регистрират връзката си пред органите по вписванията на Москва и Липецка област, където им е отказано.

Съдът отхвърли аргумента на руските власти, че еднополовите съюзи не се регистрират в страната, защото не се одобряват от обществото. „Достъпът на малцинствата до правата не може да зависи от одобрението на мнозинството“, обясниха от ЕСПЧ.

В същото време ЕСПЧ подчерта, че не става дума за задължението на държавата да признава еднополовите бракове.

Основателят на московското движение за гей прайд Николай Алексеев заяви пред MBHh Media, че въпросът за признаване на еднополовите бракове е отхвърлен от ЕСПЧ на етапа на комуникация, тъй като по принцип съдът не признава задължението на държавите да регистрират тези бракове.

„Те очакват европейски консенсус, когато 75 или 80% от страните ще узаконят такива бракове. Такъв консенсус няма, но ситуацията по отношение на алтернативните съюзи е много по-проста, тъй като те се признават в повече от половината от страните, членове на Съвета на Европа“, каза Алексеев.

Ще се съобрази ли Русия с решението на ЕСПЧ?

Русия е член на Съвета на Европа и е ратифицирала Конвенцията за правата на човека, като по този начин се задължава да спазва решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

През декември миналата година обаче руският президент Владимир Путин подписа пакет от закони, установяващи приоритета на руската конституция пред международните споразумения и договори.

Разпоредбата за върховенството на нормите на руската конституция над международните договори е залегнала в изменението на 79-ия член от основния закон на страната.

В допълнение, федералният закон „За международните договори на Руската федерация“ гласи, че конституционният съд на Русия е упълномощен да проверява противоречащи на конституцията на Руската федерация  решения на международни съдилища и междудържавни органи, за възможността за тяхното изпълнение.

Властите настояват, че поправките, внесени в законите не означават отказ на Москва да изпълни задълженията си по международните договори. Кремъл настоява на това, че властите ще използват правото на „блокиране“ само в изключителни случаи.

До този момент Русия използва възможността да не признае решението на ЕСПЧ два пъти – след присъждане на обезщетение от 1,9 милиарда евро на акционерите на ЮКОС и по дело за правото на затворници да гласуват на избори.

Източник
bbc.com
Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button