ПолитикаСтатии

Европа на различни скорости

Концепцията „Европа на различни скорости“, предложена едновременно от лидерите на Германия и Франция и предполагаща неформално разделение на напреднали и изоставащи страни, неочаквано се прояви в моралното измерение.

Консервативните държави, които не се придвижват достатъчно бързо към прословутите нови ценности, попаднаха под прицела на прогресивните европейски лидери.

Нека ви напомня, че първоначално Унгария одобри закон, забраняващ изучаването в училище на материали, свързани с хомосексуалността и смяната на пола. Сега, президентът на Чехия Милош Земан открито се противопостави на „приказни герои, разнообразни по пол“ и нарече трансджендърите – „отвратителни“.

Реакцията на другарите от „по-високоскоростните” страни не закъсня. Така например, Ангела Меркел нарече унгарския закон погрешен, а председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза общо, че приетият документ се превръща в „срам“.

В какво точно се изразява дискриминацията, никой така и не каза.


Унгарските държавни служители, от друга страна, казват ясно и категорично: има неща, които децата под определена възраст могат да разберат погрешно и които след това могат да имат пагубен ефект върху тяхното развитие.

Чешкият президент Милош Земан се опита да защити своите унгарски колеги. И в резултат на това той получи от министър-председателя на Холандия Марк Рюте почти ултиматум: ако Чехия и Унгария не споделят европейските ценности, те могат да напуснат Европейския съюз.

Назряващият скандал може да изглежда моментен, тъй като европейските страни многократно са декларирали привързаността си към общите идеологии, особено когато става въпрос за противопоставяне на руската заплаха, наложена им през океана.
Но всъщност противоречията между Източна и Западна Европа относно разбирането за семейството и морала са много дълбоки.

Ето какво, например, каза наскоро президентът на Полша Анджей Дуда, който, за разлика от Земан, не може да бъде заподозрян в проруски настроения:  „В продължение на 40 години поколението на родителите ми се бореше да изхвърли комунистическата идеология от училищата, защото не трябва да бъде налагана на деца. Те не се бориха да дойде друга идеология, още по-разрушителна за хората, която под прикритието на уважение и толерантност, крие дълбока нетърпимост.“

Кой би си помислил, че 30 години след разпадането на социалистическия лагер, основният критерий за членство в свободното европейско семейство ще бъдат именно въпросите за сексуалните отклонения?

Засега в Европа все още има здрави сили, които са способни да забележат това несъответствие. И може би това е подходящата ситуация някой държави да намерят общ език и да се обединят, въпреки тежката политическа конфронтация по други въпроси.

Източник: https://t.me/s/annashafran

„Основното нещо с Анна Шафран“ на @spastv

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button