Статии

ЗА НОВАТА ПРАВНА КОНЦЕПЦИЯ – обвинение без доказателства

В международното право през последните години станаха фундаментални промени. Една от най-впечатляващите сред тях е утвърждаването на highly likely като правно основание за търсене на международна отговорност. Така в правния мир се въвежда обвинение без доказателства или презумпция за виновност.

Революционният характер на това нововъведение в правото заслепява…

Главният заподозрян в правното пространство, обхванато от този нов правен институт, е Русия. Тя е необходимият „обвиняем”. В качеството на жалбоподател досега са се явявали САЩ (случаят Колин Пауъл с химическите оръжия на Ирак), Великобритания (случаят Скрипал), България (случаят Гебрев), а вече и Чехия (случаят с взрива в складовете с въоръжение от 2014г.). И това не са единствените жалбоподатели. Според разпределението на доказателствената тежест в такива правни казуси… обвиняемият трябва да доказва, че е невинен. Жалбоподателят е освободен от това задължение. То се презюмира. Но в последно време в процесуалния ред настъпи леко объркване. Презюмираният обвиняем отхвърли не само твърденията, но и самата доктрина highly likely.

„Дай ми доказателства, за да ти дам право” – казва латинската класическа правна доктрина.

С което слага точката над И. (Да сложиш точката над И е френски израз и означава да завършиш нещо докрай.) Така адептите на новия правен институт остават без регулаторната си норма, защото от векове е ясно, че всяка идея за приемане на регулаторна норма се нуждае от съгласуване на волята на засегнатите страни. Без съгласие да бъдеш регулиран по съответен начин, няма регулация. И така, остава авторите на highly likely да съберат и представят доказателства в подобни казуси, ако искат юриспруденцията да се отнесе сериозно към тях.

Източник
Адв. Шейтанов
Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button